Emanuel Makron, Aleksandar Vučić
Tanjug

 

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić

Tanjug

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

* Francuski predsednik u Srbiju stiže 15. jula

* Makron dolazi sa oko 100 francuskih bezbednjaka

* Tokom dvodnevne posete Makrona biće angažovano 4.000 - 5.000 policajaca

Predsednik Francuske Emanuel Makron, koji 15. jula dolazi u dvodnevnu posetu Beogradu, gde će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jedan je od najčuvanijih svetskih lidera u čijem obezbeđenju mogu da učestvuju i pripadnici francuske elitne borbene jedinice - Legije stranaca.

Makron, otkrivaju sagovornici, dolazi sa oko 100 francuskih bezbednjaka. Jedna grupa je već stigla u Srbiju, gde sa pripadnicima srpske policije i službi bezbednosti do detalja priprema plan zaštite.

- Francuska ima jaku obaveštajno-bezbednosnu službu DGSE koja razrađuje plan. Pred dolazak Makrona poslati su francuski specijalci, njih oko 50, koji će u saradnji sa srpskim kolegama obezbeđivati posetu. Proveravaju se sve tačke na kojima će Makron boraviti i rute kojima će prolaziti. Naši agenti lepo sarađuju sa francuskim kolegama, među kojima ima i bivših legionara - priča izvor.

Emanuel Makron

Tanjug

Emanuel Makron, Foto: Tanjug

Tokom dvodnevne posete Makrona, kako dodaje, biće angažovano 4.000-5.000 policajaca, uz pripadnike specijalnih jedinica MUP i Vojske Srbije, BIA, VBA i VOA.

Pročitajte i:

Član Svetske asocijacije šefova policije Marko Nicović kaže da je predsednik Francuske jedan od najbolje čuvanih državnika u svetu.

- Nije isključeno da u Makronovom obezbeđenju ima i pripadnika Legije stranaca. Oni su prošli najteže obuke i imaju posebne mentalne i fizičke sposobnosti. To su isključivo komandanti, Francuzi. O njegovoj zaštiti brinu i eksperti farmacije, medicine, hemijskog oružja, da bi eliminisali opasnosti od trovanja hranom ili dodira sa predmetima. Bezbednosno će biti pokriveno mesto gde spava. Čak će doneti čaršave, peškire, sapune, šampone - kaže Nicović.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Tanjug/Dragan Kujundžić 17.07.20

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić 

Kako se saznaje, francuski predsednik će najverovatnije biti smešten u hotel "Hajat". Inače, ulice kojima bude prolazio gost iz Francuske biće zatvorene, šahtovi zavareni, na zgradama će biti snajperisti, a građanima koji stanuju na tim trasama biće naređeno da zatvore prozore i navuku zavese.

Pojačaće se i kontrola kretanja pešaka na prometnim mestima, gde će biti raspoređeni pripadnici Žandarmerije u punoj opremi. Oštrije će biti nadgledana internet komunikacija Srbije i inostranstva.

Pročitajte još: