Angela Merkel, Aleksandar Vučić. Hašim Tači
AP

 

Angela Merkel, Aleksandar Vučić. Hašim Tači

AP

Angela Merkel, Aleksandar Vučić. Hašim Tači, Foto: AP

Ako je i bilo nekakve dileme, sada je više nema - Angela Merkel stoji iza taksi na robu iz centralne Srbije koju su uvele prištinske vlasti. Ono što je već pisano jasno je nakon najnovijih događaja čak i onima koji nisu mnogo upućeni u događaje na liniji Beograd-Priština-Berlin-Vašington.

Hronološki, u četvrtak uveče Aljbin Kurti je najavio da će 15. marta ukinuti takse na trgovinu sirovinama, a potom od 1. aprila i namet na sve proizvode iz centralne Srbije, ali uz uslov da Beograd prekine kampanju za povlačenje priznanja lažne države. On je zapretio i da će ponovo uvesti takse u punom obimu ukoliko "vlasti u Beogradu ne budu kooperativne". Nije prošlo ni dva sata, a oglasio se, u oštrom tonu, specijalni Trampov izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel (pogledajte okvir), poručivši da Vašington nikako ne podržava Kurtijeve polumere i da takse moraju biti potpuno i bezuslovno ukinute.

Već u petak ujutru, međutim, usledio je šok iz Brisela. U potpuno suprotnom tonu od SAD, Evropska unija (čitaj Angela Merkel) čestitala je Kurtiju i pohvalila njegov potez. Kako je navedeno u saopštenju, "ovaj korak može imati pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i mogao bi omogućiti obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine".

Ričard Grenel

youtube printscreen

Ričard Grenel, Foto: youtube printscreen

Grenel: Kurti pravi ozbiljnu grešku

Specijalni američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je da SAD ne podržavaju polumere kosovskog premijera Aljbina Kurtija o delimičnom ukidanju taksi na robu iz centralne Srbije.

- Naša pozicija je sasvim jasna, takse moraju biti potpuno ukinute. Gospodin Kurti pravi ozbiljnu grešku i to je jasno stavljeno do znanja kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju u Beloj kući - napisao je Grenel na Tviteru.

EU: Kurtijev pozitivan korak

Evropska unija pozdravila je najavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da će Kosovo delimično i uslovno ukinuti takse na robu iz Srbije i BiH, uz ocenu da je to prvi pozitivan korak.

- Ovaj korak može imati pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i mogao bi omogućiti obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kojem posreduje Evropska unija - navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Aljbin Kurti

Printscreen/Kosovo Online

Aljbin Kurti, Foto: Printscreen/Kosovo Online

Veliko iznenađenje

I tu su, prema tumačenju sagovornika iz diplomatskih krugova, praktično pale maske. Jedan od iskusnih zapadnih diplomata u Beogradu kaže da je ovo i za njega bilo iznenađenje.

- Nisam očekivao da će EU, a pre svega Angela Merkel, ovako otvoreno podržati Kurtija. Iako znamo da je nekoliko dana pre izbora na Kosovu on boravio u Berlinu i da je tamo rado viđen gost, teško je bilo poverovati da će nemačka kancelarka do te mere otvoriti karte. Sada je ovo već otvoreni rat Berlina i Vašingtona po pitanju Kosova - konstatuje diplomata i dodaje da su time praktično potvrđene priče da iza taksi sve vreme stoji upravo Merkelova, o čemu je pre desetak dana govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada je, doduše ne pominjući Nemačku, konstatovao da iza taksi stoji jedna velika evropska sila.

Mogući rasplet: Pada vlada u Prištini, novu će praviti Mustafa, Tači i Veselji

Kakav bi mogao da bude rasplet, teško je sada procenjivati. Uz mogućnost da Kurti ipak na kraju popusti i bezuslovno ukine takse, prilično je realna i scenario po kojem bi Vašington srušio vladu u Prištini.

U prilog tome ide i poseta predsednika lažne države Hašima Tačija Americi, gde je bio pre nekoliko dana, kao i to što je Tači izričito pomenut u Grenelovoj poruci u kojoj kritikuje Kurtija.

To bi, praktično, značilo da DSK Ise Mustafe istupi iz koalicije sa Kurtijem (to su neki funkcioneri stranke i najavili) i da nova vlada pravi sa Tačijem, Veseljijem i, eventualno, Srpskom listom.

Isa Mustafa

Republic of Kosovo Office of the

Isa Mustafa, Foto: Republic of Kosovo Office of the

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije za naš navodi da nije nepoznanica da je Angela Merkel od početka svoje vladavine blisko povezana sa američkim demokratama, odnosno takozvanom dubokom državom, koja je glavni pokrovitelj nezavisnosti lažne države Kosovo.

- Setimo se tog vremena pre 16, 17 godina. Amerika, kojom su tada vladale demokrate, promovišući sve suprotno od onoga što sada zagovara Tramp, imala je ogroman uticaj na Berlin. I sama Merkelova i cela struktura njene vlasti, kao i cela Evropska unija, bili su pod direktnim uticajem snaga koje su tada vladale u Vašingtonu. Očito je da pipci duboke države, oličeni u obaveštajnim i diplomatskim strukturama, i te kako deluju i danas unutar EU - ocenjuje Miletić.

REAKCIJE

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Najava o delimičnom ukidanju taksi novi je trik Aljbina Kurtija. Grenel je potpuno u pravu kada kaže da SAD ne podržavaju polumere kosovskog premijera. Dan uoči moje posete SAD smislio je da ukida takse da ja ne bih imao temu tamo. Smislio je da će se takse ukinuti pre mog boravka u Berlinu, sedam dana pre njegovog i dva dana pre velikog samita u Beču

Ana Brnabić, premijerka Srbije

Treba sačekati da prođe malo vremena. Pustićemo da vidimo šta će se oni u Prištini dogovoriti, dok svi izreaguju. Za sada nemam komentar

Ana Brnabić

Tanjug

Ana Brnabić, Foto: Tanjug

Isa Mustafa, predsednik DSK

Zameram Kurtiju zbog toga što predlog o delimičnom i uslovnom ukidanju taksi na srpske i proizvode iz BiH nije prethodno razmotren na Vladi. Sad se treba baviti izričitim zahtevom SAD, koje traže potpuno ukidanje taksi bez mera reciprociteta

Neće da odstupe

On dodaje da te snage ne odstupaju od balkanske politike, koja se pokazala kao izrazito pogrešna, ali ih to nije nagnalo da je se odreknu.

- Bitna je i činjenica da je u Americi ovo izborna godina i da svi ovi potezi mogu da se objasne i željom da Tramp ni slučajno ne napravi neki spoljopolitički uspeh. U tom pogledu Angela Merkel, koja s aktuelnim američkim predsednikom ratuje od početka njegovog mandata, njihov je prirodni saveznik - kaže Miletić.

Da iza namere Nemačke stoji želja da se minira dijalog i spreči eventualna podela Kosova i Metohije, još ranije je za Srpski telegraf rekao predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun:

- Nemačka se oštro suprotstavlja ideji razgraničenja, minirala je inicijativu Vašingtona da se dođe do bilo kakvog kompromisa, čvrsto je na poziciji da Srbija treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova. Osim toga, najmoćnija je država u EU i sve ostale države su daleko ispod nivoa njene moći.

 

Komentari (2)

bager

01.03.2020 08:36

Fatima Merkel,,zar je moguce !

deda

04.03.2020 23:08

Zlo od zene upropastila Nemacku ,Evropu pa hoce i Srbiju.