Radoslav Marjanovic
Alo! M.Josida
Radoslav Marjanovic

Alo! M.Josida

Radoslav Marjanovic, Foto: Alo! M.Josida

 O tome kako je sesti u fotelju u kojoj je godinama pre njega sedeo Marko Bastać i šta građani mogu da očekuju od novog rukovodstva Marjanović je govorio za „Alo!“.

Jedan ste od najmlađih predsednika opština u Beogradu, jeste li očekivali da izbor padne na vas, budući da je opština Stari grad jedna od najbitnijih?

- Moram da budem iskren, za mene je Stari grad najbitnija opština u Srbiji i Beogradu. To ne govorim zato što sam dobio priliku da budem na njenom čelu već zato što sam na Starom gradu odrastao i živim 31 godinu, zato što na Starom gradu živi moja porodica, moji prijatelji i veliki broj komšija koje su iskrene lokalpatriote. Zbog toga osećam pre svega veliku odgovornost, ali i zadovoljstvo što su mi predsednik Vučić i SNS ukazali poverenje i dali priliku da svakodnevno radim za dobrobit svoje opštine i njenih građana.

Pre vas Stari grad je vodio opozicionar Marko Bastać, kakvo stanje ste zatekli tamo po preuzimanju dužnosti?

- Preciznije bi bilo reći opozicionar koji je bio na vlasti i koji je od opštine Stari grad napravio stranački odbor Đilasove stranke. O tome najbolje govori činjenica da je iz opštinskog budžeta od 2016. godine potrošeno više od 1,7 miliona evra na plaćanje funkcionera, odbornika i stranačkih aktivista Đilasove stranke koji ništa korisno za građane nisu uradili. Naprotiv, učestvovali su u brojnim destruktivnim i besmislenim dnevnopolitičkim aktivnostima poput čupanja saobraćajnih znakova, blokiranja radova i demoliranja javnih gradilišta. Koliko su javni resursi opštine bili zloupotrebljeni, između ostalog najbolje govori činjenica da smo u opštinskim kancelarijama zatekli studio RTV Šabac bez ikakvog pravnog osnova.

Radoslav Marjanovic

Alo! M.Josida

Radoslav Marjanovic, Foto: Alo! M.Josida

Polomljena stakla

Da li ste imali priliku da se lično susretnete sa Bastaćem prilikom primopredaje vlasti?

- Do primopredaje u punom smislu te reči nikad nije došlo. A koliko se domaćinski odnosio prema opštini, najbolje govori i činjenica da smo prilikom preuzimanja vlasti zatekli polomljena stakla na ulaznim vratima opštine koja niko mesecima nije hteo da promeni, da ne govorimo o tome da je čak i baza sa ličnim podacima više od 12.000 Starograđana nestala.

Opštinska kasa, koliko smo čuli, prazna je toliko da nema novca čak ni za plate zaposlenih, kako ćete izađi iz te situacije?

- Opštinska kasa je, blago rečeno, opustošena. Poslednjih nekoliko meseci opština pozajmljuje novac da bi se isplatile plate zaposlenima. O kakvom neracionalnom i bahatom trošenju novca građana se radi, najbolje pokazuje činjenica da je tokom trajanja borbe s koronavirusom iz opštinske kase potrošeno preko 18 miliona dinara na nabavku računara i opreme za 75 zaposlenih, da je za isti broj zaposlenih opredeljeno neverovatnih 6.960.000 dinara za kancelarijski materijal. Tešku finansijsku situaciju planiramo da rešimo pre svega uvođenjem reda u opštinske finansije i smanjenjem neracionalnih troškova uz dodatnu podršku grada Beograda i Vlade.

Po gradu se priča i da je Bastać iz svoje kancelarije, pre nego što ju je napustio, izneo čak i fotelju i još neke komade nameštaja? Da li je to istina?

- Tragikomično je da smo zatekli kancelarije bez nameštaja. Bivši predsednik se verovatno toliko vezao za fotelju da je morao da je ponese sa sobom. Ipak je bio skoro deceniju u izvršnoj vlasti na različitim funkcijama u opštini Stari grad. Zapravo, ako to analiziramo malo šire, opustošen budžet i opustošene kancelarije najbolje simbolizuju lopovsku politiku Dragana Đilasa i Marka Bastaća, kojima je državna kasa jedini cilj i smisao bavljenja politikom.

Radoslav Marjanovic

Alo! M.Josida

Radoslav Marjanovic, Foto: Alo! M.Josida

Kakve ciljeve ste vi postavili ispred sebe i šta možete da obećate građanima opštine koju vodite?

- Naše planove smo definisali u tri pravca. Prvi i najvažniji jeste briga o građanima, odnosno priprema novih projekata i besplatnih programa namenjenih najstarijim i najmlađim građanima. Uspostavićemo čvrstu saradnju sa Gradom Beogradom i gradskim javnim preduzećima kako bismo smo efikasnije rešavali komunalne probleme, ali ćemo i intenzivno raditi na realizaciji projekata kao što su obnova fasada, izgradnja četiri podzemne garaže, rekonstrukcija Bajlonijeve pijace, ali i izgradnji velikog Linijskog parka na Dorćolu, koji će biti bogat novim zelenilom, sportskim terenima, javnim prostorima namenjenim kulturi, kao i brojnim dečjim igralištima. Pored toga, radićemo na uvođenju e-uprave i organizaciji opštinskog uslužnog centra.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Dule

20.09.2020 15:16

Da li je mouche da cete tu bitangu pustiti da ode i nikome nista? Ako to pradite nista niste bolji od nega.