Protest migranata u Grčkoj
Tanjug/AP 06.02.2017.
Protest migranata u Grčkoj

Tanjug/AP 06.02.2017.

Migranti, Foto: Tanjug/AP 06.02.2017.

Vest da 400.000 Turaka dolazi na Balkan, izazvala je mnoštvo reakcija. Naime, objavljivanje onlajn baze podataka o etničkom poreklu turskih građana nateralo je veliki broj Turaka da zatraži dvojno državljanstvo u zemljama iz kojih su njihovi preci nekada emigrirali.

Turska vlada je nedavno predstavila besplatnu uslugu na sajtu e-uprave koja je omogućila građanima da saznaju podatke o svojim predacima, sve do 19. veka. Ova usluga omogućava korisnicima da se upoznaju sa imenom, rođenjem, datumom rođenja i smrću njihovih baka, deka i pradeda... Na početku, sajte se bukvalno srušio, nakon što su milioni turskih građana počeli da koriste ovu uslugu.

Neki su saznali da njihovi preci nisu bili "migranti", dok su drugi otkrili da su njihovi preci migrirali iz Bugarske, Bosne, Grčke, Rumunije i drugih zemalja Balkana.

Iako nema dostupnih tačnih podataka o broju ljudi koji su aplicirali za dvojno državljanstvo, nekoliko advokatskih firmi počelo je da objavljuje online oglase koji nude konsultacije po tom pitanju.

Pročitajte još:

Jedino je Grčka izuzetak po ovom pitanju, jer ta zemlja ne daje državljanstvo potomcima onih koji su migrirali u Tursku u okviru razmene stanovništva 1920-ih. Ipak, turski državljani koji imaju živog predaka koji imaju važeću grčku ličnu kartu, mogu se prijaviti za dvojno državljanstvo.

Rifat Sait, bivši poslanik turske vladajuće stranke, tvrdi za sebe da u isto vreme poseduje osobine Turaka, ali i Balkanaca.

Kako je naveo, njegova porodica dolazi iz svih krajeva koji su nekada bili deo rasprostranjenog Otomanskog carstva.

- Moj otac je iz Drenice, na Kosovu, a moja majka je iz Skoplja, u Makedoniji - rekao je on.

- Etnički sam Albanac, ali sam rođen i odrastao sam u Turskoj. Pored turskih pasoša, moje ćerke i ja imamo i kosovske pasoše i nadamo se da će moja supruga, koja je poreklom iz Soluna u Grčkoj, takođe uskoro uzeti kosovski pasoš - rekao je Sait.