Evropska unija
EPA/Oliver Hoslet
Evropska unija

EPA/Oliver Hoslet

Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet

Češto pominjanje bliske saradnje sa Rusijom i Kinom, Ðurković vidi kao deo geopolitičkog uslovljavanja i pritisaka SAD i EU iz kojih "čita" insistiranje na potpunom priključivanju Srbije evroatlantskima integracijama, njenom priznavanju nezavisnosti Kosova i na tome da "digne ruke" od srpskog naroda u okruženju.

"Pošto EU apsolutno nije zainteresovana za dalje proširenje, što se vidi i po finansijskom planu za period 2021-2027, NATO integracije su potpuno zamenile priču o evropskim integracijama. To se videlo i u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, a sada se vrši pritisak na Srbiju i BiH, odnosno na Republiku Srpsku, da smanje vojnu i spoljnopolitičku saradnju sa Rusijom i Kinom i postanu članice NATO", rekao je Ðurković za Tanjug.

Da li će Srbija ući u EU?

 

Pritisci na Srbiju su sve učestaliji jer je, ocenjuje Ðurković, u Briselu naraslo samopouzdanje posle pobede Džozefa Bajdena na američkim izborima i očekivanog povratka u administraciju onih koji su napravili karijere na Balkanu, a za koje su Srbi po definiciji problem.

"U Briselu su se četiri godine osećali "odstranjeno" jer nisu bili saveznici Trampove politike, a sada smatraju da su dobili novi vetar u jedra i da treba koordinisano krenuti sa pritiscima na Srbiju", kaže Ðurković.

On očekuje da će se koordinisani pritisci na Srbiju nastaviti i u pogledu onoga što, kaže, EU na čelu sa Nemačkom naziva "potrebom" da se završi priča o Kosovu tako što će Srbija potpisati pravnoobavezujući sporazum i priznati nezavisnost Kosova.

"Srbija zna šta su njeni interesi i treba da ih brani, a pogotovo sada kada više ne postoji mogućnost brzog ili relativnog brzog priključenja u EU". kaže Ðurković.

Džo Bajden

AP Photo/Andrew Harnik

Džo Bajden, Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Blokadu proširenja EU vidi kao posledicu unutrašnjih problema te zajednice, pre svega Bregzita koji još nije završen, ali i ekonomskih poteškoća i strahovitih potresa koje je izazvala pandemija kovida-19.

Ðurković kaže da su za EU izazov i parlamentarni izbori u Nemačkoj, koji treba da se održe do septembra sledeće godine, a koji su, smatra on, važniji od izbora Evropske komisije jer se "tiču pitanja liderstva u EU".

"Zbog svih tih problema, EU se okreće sama sebi i ne želi da priključuje Zapadni Balkan, koji smatra potencijelno problematičnim prostorom, i zato će pronaći bilo kakav izgovor da se zaustavi proces proširenja", navodi Ðurković.

Smatra da Srbija bez obzira na sve okolnosti i pritiske koji će se pojačavati, mora da štiti svoje nacionalne interese u dosadašnjim okvirima vodeći računa o položaju Srba u regionu, boreći se za KiM i braneći Republiku Srpsku.

Komentari (1)

Komandant 1001

12.12.2020 09:59

Neverovatno kako su ti sa zapada raspoloženi prema jednoj suverenoj neutralnoj Državi Srbiji. Njihovo raspoloženje graniči sa patološkim simptomima onih koji najrađe nebi da postoji Srbija. I na kraju, Srbija bi trebala da začepi za vazda labrnju (žvale) onih koji Srbiji nameću ultimatume time, da jednostavno sklope Savez sa Rusijom, sa prirodnim saveznikom, braćom po Krstu i Slovenstvu.tačka