Arkan
Youtube/Printscreen
Arkan

Youtube/Printscreen

Arkan, Foto: Youtube/Printscreen

Bio je jedan od najpoznatijih svetskih paravojnih komandanata i najmoćniji mafijaški šef u regionu. Između ostalog, bio je lider Stranke srpskog jedinstva sa kojom je i ušao u parlament. Zabeleženi su njegovi govori tokom kampanje, a u njima je često spominjao Kosovo.

Kada je ubijen, imao je četrdeset osam godina i devetoro dece. Govorio je najmanje tri svetska jezika i proveo bar deset godina u zatvoru. U trenutku smrti, Ražnatović je bio lice sa crvene poternice Interpola i tužilaštva haškog tribunala.

Preporučujemo:

U kampanji 1992. godine Arkan je putovao po Srbiji i držao predizborne govore. U njima je često spominjao Kosovo i Metohiju, posebno ističući da je poreklom iz Prištine.

- Kosmet je sveta srpska zemlja. Kosmet je srce Srbije. Kosmet je srpski i ostaće srpski - govorio je Ražnatović.

Poreklo, detinjstvo, mladost

Željko Ražnatović je rođen 1952. godine u mestu Brežice, u Sloveniji. Njegov otac Veljko Ražnatović je bio oficir Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva. Kao pilot je učestvovao u Narodnooslobodilačkoj borbi tokom Drugog svetskog rata. U vreme Željkovog rođenja bio je stacioniran u Sloveniji. Nakon toga dobio je premeštaj u Zagreb, potom u Pančevo, da bi se trajno naselili u jugoslovenskoj prestonici Beogradu, gde je Željko odrastao sa starijim sestrama Biljanom i Jasnom i Mimom. Majka Slavka (rođena Josifović) je bila vrlo tolerantna, dok je otac bio veoma strog. U jednom intervjuu Arkan je priznao da je bio i vrlo brutalan u kažnjavanju svoje dece. Uprkos tome, Željko Ražnatović je u detinjstvu želeo da postane pilot, poput svog oca.

Kada mu je bilo 12 godina roditelji su se razveli, a samo dve godine kasnije Željko je počeo da se bavi sitnim kriminalom. Sa svojom ekipom je na Tašmajdanu ženama krao torbice, pa je proveo godinu dana u popravnom domu nedaleko od Beograda. Nakon toga otac ga je poslao u Kotor kako bi se školovao u Jugoslovenskoj mornarici, ali on je imao druge planove. Ilegalno se ukrcao na jedan brod i otputovao u Pariz. Godine 1969. ga je francuska policija uhapsila zbog krađe i vratila u Jugoslaviju, gde je osuđen na tri godine i smešten u zatvor u Valjevu. Za to vreme on je uveliko organizovao svoju bandu koja će nešto kasnije da hara Zapadnom Evropom.

Privatni život

Željko Ražnatović je rođen 1952. godine u Brežicama, ali svojim gradom smatra Beograd gde je odrastao. Na ulicama srpske prestonice pravio je prve nestašluke, ali i ozbiljnije problem, a očeva vojnička disciplina nije mogla da ga usmeri onako kako je to porodica želela. Nakon brojnih avantura u Evropi, vratio se u Beograd, te je 1981. godine oženio Nataliju Martinović. Rastali su se 1994. godine kada je Natalija saznala za Arkanovu vezu sa skoro dvadeset godina mlađom folk pevačicom Svetlanom Cecom Veličković. Iz dva braka i nekoliko vanbračnih veza Ražnatović ima devetoro dece.

Decu koju je dobio iz usputnih veza priznao je i dao im svoje prezime. Prvog sina Mihajla je dobio sedamdesetih godina prošlog veka, kada je bio u vezi s Agnetom iz Geteburga. Premda je rođen u Švedskoj, Mihajlo je 1993. godine došao u Beograd da živi s ocem. Išao je u ratne pohode s Arkanom, a živeo je u iznajmljenom stanu na Dorćolu sa suprugom. Ipak, nakon očeve smrti on se vratio u Švedsku, gde i danas živi. Godine 1979. Arkan je dobio ćerku Sofiju sa socijalnom radnicom koja ga je posećivala u belgijskom zatvoru. Sofija je prvi put videla oca 1991. godine na televiziji. Ražnatović je tek 1994. godine saznao za nju. Sofija danas živi u Briselu.

Sa glumicom Ljiljanom Nijatović je 1980. godine dobio ćerku Anđelu. Ona je u jednom intervjuu priznala da joj je nakon očeve smrti mnogo pomogla Arkanova supruga Ceca. Anđela je i danas u dobrim odnosima sa pevačicom i njenom decom. Završila je Bogoslovski fakultet, a pre nekoliko godina je objavila svoju prvu zbirku pesama. Iz braka sa Natalijom Martinović Arkan ima blizance Vojina i Nikolu, te ćerke Milenu i Mašu. Kada je saznala da je suprug vara sa Cecom, Natalija je sa decom napustila Beograd. Neko vreme su živeli u Italiji, a potom su se preselili u Grčku. Arkan je za života izdržavao bivšu suprugu i decu, a nakon njegove smrti, Ceca je nastavila da im pomaže. Kada je nestalo novca Natalija i deca su otišli u Ameriku.

O deci koju je dobio u braku s Cecom verovatno se najviše zna. Veljko i Anastasija žive sa majkom u Beogradu, a srpski mediji redovno izveštavaju o njihovom životu i aktivnostima. Veljko studira u Banjaluci, a bavi se boksom. Anastasija je 2018. godine singlom „Savršen par“, koji je za vrlo kratko vreme skupio više od 15 miliona pregleda na Ju Tjubu (You Tube), započela svoju pevačku karijeru.

Smrt

Željko Ražnatović je ubijen u subotu, 15. januara 2000. godine u 17 časova i pet minuta u holu hotela „Interkontinental“ u Beogradu. Za ubistvo je optužen 23-godišnji Dobroslav Gavrić, policajac iz Loznice. On je naoružan pištoljem CZ-99 ušao u hotel i ispalio nekoliko hitaca u Arkana, od kojih je smrtonosne posledice napravio onaj koji ga je pogodio u levo oko. Tom prilikom ubijeni su i Arkanov prijatelj i saradnik Milenko Mandić Manda i policijski inspektor Dragan Garić.

Arkanov telohranitelj ranio je Garića na izlasku iz hotela, ali je on, uz pomoć saradnika Dragana Gagija Nikolića i Milana Đuričića Mikija uspeo da pobegne iz grada. Mandić i Garić su poginuli na licu mesta, a Arkana je telohranitelj Zvonko Mateović prevezao u Klinički centar, gde su lekari uskoro mogli samo da konstatuju smrt. Prema rečima njegove supruge Svetlane Cece Ražnatović, Arkan je preminuo na njenim rukama na putu do bolnice.

BONUS VIDEO

*

Pročitajte još:

Komentari (5)

dizna

15.01.2021 18:21

Pa jos bi krao televizore..

ZEC

15.01.2021 18:44

Koji kretenizam, znači Dodik deli fakultetske diplome protuvama iz Srbije ! Sve to nekada treba DETALJNO ISTRAŽITI I SANKCIONISATI !

Bara

15.01.2021 21:52

POmogao bi srbima kao i Dalmaciji kradjom i lopovlukom.Isapde Svetac taj Arkan a bio lopov i tako je zavrsio

Bara

15.01.2021 21:52

POmogao bi srbima kao i Dalmaciji kradjom i lopovlukom.Isapde Svetac taj Arkan a bio lopov i tako je zavrsio

Kire

16.01.2021 04:31

Jedino u srbiji svi lopovi su heroji...