Bregzit
Tanjug

 

Bregzit

Tanjug

Bregzit, Foto: Tanjug

Nakon službenog izlaska Velike Britanije iz EU 31. januara, sve oči trenutno su uprte u napore Britanije da sklopi nove trgovinske sporazume sa drugim zemljama kao i blokom tokom 11 meseci prelaznog perioda.

Bivši poslanik Bregzit stranke Martin Doubni tvrdio je da dokaz uspešnog života nakon Bregzita može dovesti do rušenja EU.

U intervjuu za Dejli Ekspres Martin se osvrnuo na svoju kratku karijeru u Evropskom parlamentu, tokom koje je primetio porast anti-EU osećanja među mnogim državama članicama koje sada „gledaju šta će se dalje dogoditi“.

„Neverovatno je koliko prijatelja smo stvorili. Iz Nemačke, Poljske. Stalno su nam aplaudirali kada smo stavljali zastave Britanije na stolove. Ne grešite, evroskeptici gledaju šta će se dalje dešavati “, rekao je.

U tom kontekstu tvrdi da će Nemačka biti sledeća članica koja će izlazi iz EU ako joj Britanija pruži „dokaze“ o uspehu izvan bloka.

Zastave EU

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

"Možemo da napredujemo i postanemo velika međunarodna sila bez EU", rekao je, dodajući da Nemci mogu da sledite taj primer.

"Kada vide dokaze da se može izvan EU, mislim da će domine početi da se ruše. Mi smo prvi koji idemo, nismo poslednji", tvrdi.

I predsednica francuske nacionalne stranke Marine Le Pen nedavno je nagovestila za Evronjuz na potencijalni izlazak Francuske iz EU.

Ona je tvitovala nedugo nakon Bregzita da bi dan istorijskog izlaska Britanije iz Evropske unije 31. januar trebao označiti kao početak formiranja „evropskog saveza nacija“.

"Ova Evropska unija će otići u istoriju!" dodala je.

Velika Britanija je konačno napustila taj blok u skladu sa sporazumom o povlačenju, nakon više od tri godine žestoke rasprave.