Ana Brnabić
Tanjug/Rade Prelić
Ana Brnabić

Tanjug/Rade Prelić

Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je danas radarski centar Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) na Bukulji povodom završetka prve faze izgradnje automatizovanih protivgradnih stanica.

“Sada smo završili prvu fazu sa 44 stanice od 104 planirane, uložili smo 156 miliona dinara. Ostaje nam do kraja godine da završimo i drugu fazu od 60 stanica, da uložimo još 246 miliona dinara, i biće kompletno automatizovan radarski centar Bukulja do kraja godine, i pružavće zaštitu u prečniku od 90 kilometara i za 2.370 hektara koji se štite iz ovog centra”, rekla je premijerka.

Dodala je kako joj niko od poljoprivrednika iz ovog kraja nakon katastrofalnog grada iz 2017. godine nije verovao kada je obećala da će biti izgrađen ovakav sistem.

“Došla sam da ispratim ovo i da kažem svim poljoprivrednicima u Topoli i u Aranđelovcu i u čitavom ovom reonu da smo velikim delom ispunili naš obećanje dato 2017, godine, a da ćemo do kraja godiine imati kompletno automatizovanu protivgradnu zaštitu. Da ćemo moći mnogo bolje da se branimo i da nismo kao svi ostali koji su samo obećavali i pričali prazne price. Nastavljamo dalje u radarskim centrima”, naglasila je Brnabićeva.

Nevreme, grad

Printscreen/ Facebook/ Dragan Ma

Nevreme, grad, Foto: Printscreen/ Facebook/ Dragan Ma

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naglasio je da se više neće ponoviti 12. jun 2017. kada je grad uništio useve u okolini Topole i Smedereva sve do Velike Plane.

“Sada ćemo imati bukvalno pokriveno nekoliko opština pored Aranđelovca. Topola gotovo kompletna, jedan deo LJiga, jedan deo Smedereva, jedan deo Beograda i skroz do Gornjeg Milanovca”, rekao je Nedimović.

Dodao je da se opremanje Srbije automatskim pprotivgradnim stanicama nastavlja.

“Pored ovoga, drugu fazu sprovešćemo od aprila. Paralelno sa ovim završavamo radarski centar Fruška Gora koji će biti gotov ove godine, i raspisujemo nabavku za radarski centar Bajša i Samoš na teritoriji Vojvodine. Kada ovome kasnije dodamo radarski centar Kruševac, sve ono što daje najveći prinos u voćarstvu i povrtarstvu mi bismo praktivčno pokrili”, naglasio je Nedimović.

Branislav Nedimović u Ivanjici

Rina

Branislav Nedimović u Ivanjici, Foto: Rina

Naveo je da se uz to sa Republikom Srpskom zajednički grade takve stanice sa druge strane Drine, kao i da je za 2022. godinu planirano opremanje radarske stanice Užice.

Protivgradne stanice su potpuno automatizovane, jer njima više ne upravljaju stralci, već se vode iz radarskog centra, a proizvod su domaće tehnologije, rekao je direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić.

Softver za ovaj sistem napravilo je preduzeće “Informatika” iz Beograda, a lansere i ostatak sistema za ispaljivanje raketa preduzeće “Trajal” iz Kruševca.

Sve stanice imaju autonomno napajanje energijom preko solarnih ćelija i lansere sa po 12 raketa, tako da je njihova efikasnost dejstva mnogo veća nego ranije, zaključio je Nikolić.

Pročitajte i: