Hrvatska vojska
EUCOM
Hrvatska vojska

EUCOM

Hrvatska vojska, Foto: EUCOM

 

Dok Srbija na Međunarodnom sajmu vojne opreme i naoružanja " Partner 2019" sa uspehom prikazuje svoje domete u proizvodnji savremene vojne tehnike i naoružanja, danas je isplivao dokument Stejt departmenta, koji potpisuje Biro za vojno-političke odnose, a u kome se navodi da je Trampova administracija dala zeleno svetlo da naše bliske komšije mogu da nabave savremeno američko vojno naoružanje, ali iz viškova njihove vojske.

Helikopter

Printscreen/Youtube

 

Cilj ove nabavke prema navodima dokumenta je sposobnost tih država da odvrate agresiju, smanje pretnje i održe povoljnu regionalnu i stratešku ravnotežu.

dokument, stejt depratment, oružje

printscren

dokument, stejt depratment, oružje, Foto: printscren

 

U tu svrhu zemlje članice NATO koje okružuju Srbiju su dobile zeleno svetlo da kupe američku tehniku, kako bi uklonili iz svojih armija rusko, odnosno sovjetsku vojnu tehniku.

Miroslav Lazanski

Printscreen

 

Kako je navela kancelarija za civilno-vojnu saradnju Stejt department je još u septembru prošle godine prerasporedio finansijsku pomoć za finansiranje nabavke američko naoružanja za Hrvatsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Grčku, Severnu Makedoniju i Slovačku.

Novac koji je dat isključivo je namenjen za kupovinu američkog naoružanja kakao se navodi za samoodbranu, ali i za unapređivanje ciljeva nacionalne bezbednosti SAD u regionu, ali i pomoć evropskim partnerima i saveznicima u prelazu sa opreme i naoružanja proizvedenog u Sovjetskom Savezu ili Rusiji, kako bi se smanjio uticaj Rusije na te članice NATO.

Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

 

Prema objavljenom dokumentu novac za srpske komšije raspoređen je za sledeće svrhe:

Albanija 30 miliona dolara za nabavku transportnih i borbenih helikoptera, Hrvatska 25 miliona dolara za nabavku borbenih vozila pešadije tipa Bredli, Grčka 25 miliona dolara isto za nabavku borbenih vozila pešadija, Severna Makedonija 30 miliona dolara isto za nabavku borbenih vozila pešadije i Slovačka 50 miliona dolara za kupovinu helikoptera.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Interesantno je to da novac koji je dat ovim zemljama za kupovinu vojne tehnike usledio je posle najave Srbije o nabavci čak 18 helikoptera, kao i dobijanju tenkova i oklopnih vozila od Rusije

Na kraju dokumenta američka administracija navodi da će ova sredstva biti dostupna onda kad to partneri zatraže i kad se pokaže volja da se njihove vojske oslobode ruske borbene tehnike. Inače od kada je dato zeleno svetlo za nabavku oružja, sve navedene zemlje su dale pozitivne odgovore i spremno čekaju prihvat američke tehnike.