Vašington
Tanjug/AP
Vašington

Tanjug/AP

Vašington, Foto: Tanjug/AP

 Kancelarija za kontrolu stranih sredstava (OFAC) pri Ministarstvu finansija SAD objavila je danas prošireni spisak, odnosno crnu listu osoba i preduzeća širom sveta kojima je zamrznuta imovina i finansijska sredstva u Sjedinjenim Državama do daljnjeg zbog poslova koji ugrožavaju ovu svetsku silu.

Tako je  Kancelarija za kontrolu stranih sredstava na " crnu listu" ukupno dodala 17 pojedinaca i 29 pravnih subjekata, odnosno direktora kompanija iz Srbije, Letonije, Venecuele i Kipra kojima su zamrznuta sva sredstva koja imaju u SAD.

Među osobama iz Srbije koje su se našle na američkoj crnoj listi je i Slobodan Tešić, trgovac oružjem, koji se od početka godine nalazi na toj listi.

Međutim, Amerikanci su na spisak dodali i prema objavljenom izveštaju osobe i kompanije koje se dovode u vezu sa njim.

Prema objavljenim podacima na listu su dosepli: Goran Andrić inače Tešićev zastupnik u međunarodnoj trgovini, za koga je navedeno u izveštaju da direktno ili indirektno upravlja kompanijom "Velkom Trejd" Beograd i koji osim srpskog ima i državljanstva BiH i Velike Britanije.

Na listi se nalaze još i vlasnik kompanije "Vektura trans" Milan Subotić, predstavnik kompanije "Araneks" Želimir Petrović, vlasnik 50 odsto kompanije "Falkon stratedžis" Sreten Cvjetković i direktor "Tehnoglobal sistems" Ljubo Maričić.

Među sankcionisanim kompanijama koje su povezane sa Tešićem nalaze se "Munstorm enterprajzis" i "Tardigrejd limitid" sa Kipra, kao i "Biznis diverziti limitid" u Hongkongu. 

Imovina navedenih lica i kompanija koje se nalaze u SAD blokirana su do daljnjeg.

 

Komentari (1)

SAD sankcije

10.12.2019 00:54

protiv Srbije su vrlo lose, problematicne i ponizavajuce.