"ZAŠTO IGNORIŠEMO SRBIJU?" Amerika se konačno dozvala pameti, shvatili su da više ne smeju da nas napadaju, a ovi ljudi su im OTVORILI OČI!

Srbija je, strateški gledano, najvažnija zemlja na Balkanu koju Vašington poprilično ignoriše, i to u periodu od preko 20 godina, piše američki list "Nešenel interest".

Vučić i Putin ispred Hrama Svetog Save
Vučić i Putin ispred Hrama Svetog Save, Foto: Privatna arhiva

Kako se navodi, takvu situaciju koriste Rusija i Kina - dve supersile koje aktivno razvijaju odnose sa Beogradom.

"Nešenel interest" ukazuje na podatke koje, kako tvrdi list, govore same za sebe, a dovoljno je reći da je poslednji američki predsednik koji je posetio Beograd bio Džimi Karter i to 1980. godine.

Sa druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin od dolaska na vlast već četiri puta posećuje prestonicu Srbije, a sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem sastao se najmanje 14 puta.

Aleksandar Vučić i Si Đinping
Aleksandar Vučić i Si Đinping, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Slično je i sa Kinom, ocenjuje list, predsednik te zemlje Si Đinping je poslednji put u Srbiji bio 2014. godine, a planira da u Srbiju doputuje i ove.

List navodi i nekoliko faktora koji su uticali na to da Peking i Moskva ostvare uticaj koji Vašington nije - pre svega jer je američka politika prema Srbiji nasleđe ’90-ih godina prošlog veka, kada je Vašington odlučio da je podrška muslimana u regionu dobra za sopstveno pozicioniranje među muslimanima širom sveta.

Pored toga, Peking i Moskva dobro razumeju geografski položaj Beograda - budući da se Srbija nalazi na transparentnom koridoru između zapadne Evrope i istočnog Sredozemlja, dok se Amerika posvetila drugim zemljama kao što su Bosna i Hercegovina i Crna Gora, koje su u tom smislu drugostepene.

Takođe, stiče se utisak da američki spoljnopolitički establišment ne želi da razume kako se izmenila međunarodna situacija u poslednjih 20 godina, odnosno da u današnjem multipolarnom svetu male zemlje imaju politički, ekonomski i strateški izbor.

- Kada se sve to uzme u obzir, nejasan je potcenjivački odnos Amerike prema Beogradu - američki lideri pregovaraju sa nekadašnjim protivnicima kao što su Kuba, Vijetnam i Severna Koreja, dok se po pitanju Srbije drže po strani. Ne postoji nikakva strateška logika, a to pokazuje da Amerika na Balkanu izigrava taoca etničkog lobiranja - zaključuje list.

Povezane vesti

 • Korisnik: Goga
  20/01/2019 - 09:45
  Ha ha ha ma ko smo mi???
 • Korisnik: Litica
  19/01/2019 - 23:08
  Neka nas Ameri ignorišu koliko hoće, odlično je nama sa Rusijom i Kinom.
 • Korisnik: Milos
  19/01/2019 - 22:43
  Dok se ameri dosete, Rusija i Kina već završile posao!
 • Korisnik: Milena
  19/01/2019 - 18:39
  Dovoljno je da se Putin prošeta “s koferčetom”, pa da se svi uspaniče. Tako i treba! Rusi su pokazali ozbiljnost u namerama da nam pomognu!
 • Korisnik: Milena
  19/01/2019 - 18:35
  Ja mislim da u Srbiji kao protivteža svima koji je satanizuju treba da se instalira ruska baza.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi