Marija Zaharova u Guči
E-stock
Marija Zaharova u Guči

E-stock

Marija Zaharova u Guči, Foto: E-stock

Ne samo da je Marija Zaharova, portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova, posetila Sabor u Guči već je uz zvuke srpske trube i zaigrala. S druge strane, trube se latio i američki ambasador Kajl Skot, koji je zasvirao na „Nišvilu“.

Nije slučajno što imamo političare i diplomate iz najvećih zemalja na muzičkim festivalima jer se uticaj gradi i na takvim mestima, a nesumnjivo je da Srbija ima veći geopolitički značaj nego ranije i da su velike sile i te kako angažovane oko balkanskih dešavanja, poručuju analitičari za „Alo!”.

Kajl Skot

Printskrin

Kajl Skot, Foto: Printskrin

Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, navodi da svetski lideri danas pevaju, glume, igraju košarku, održavaju sastanke na golf terenima (naročito Donald Tramp), ručaju u fast fud restoranima, kao Obama i Medvedev pre nekoliko godina u Vašingtonu, i budite sigurni da u svim tim, naizgled opuštajućim trenucima, rade svoj posao istim žarom kao i na uštogljenim sastancima.

- Dobro je što smo ugostili Zaharovu u Guči i ambasadora Skota na „Nišvilu“, a nadam se da smo kao dobri domaćini iz toga izvukli i neku političku korist. Svima bi nam bilo bolje da predstavnike velikih svetskih sila imamo više na muzičkim festivalima, utakmicama i u muzejima nego u hladnim konferencijskim dvoranama, gde ozbiljni i namršteni isporučuju svoje uslove. Mislim da bismo našu tradicionalnu gostoljubivost i mnoštvo zabavnih i kulturnih događaja mogli još i više da stavimo u funkciju diplomatije, pa i kada je reč o susretima sa najvišim svetskim zvaničnicima. U svetu je to danas sasvim normalno i često je dobar put ka važnim odlukama - poručio je Dragaš za „Alo!”.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da je nesumnjivo da Srbija ima sada veći geopolitički značaj nego ranije i da su velike sile i te kako angažovane oko balkanskih dešavanja od Kosova pa nadalje.

- U takvim okolnostima oni na razne načine nastoje da se približe i građanima i da učine nešto što građanima deluje simpatično. Treba imati u vidu da je jedno kada Zaharova poseti Guču, a drugo je Kajl Skot, koji može da se bavi marketingom koliko god hoće, ali zasad Amerika još nije pokazala dobru volju prema nama - kazao je on za „Alo!”.

Milivojević: Nije slučajno!

Diplomata Zoran Milivojević je komentarišući aktivnosti Marije Zaharove i Kajla Skota poručio da se pokazalo da je interes za Srbiju na visokom nivou kada vidimo brojne reakcije u vezi s idejom o razgraničenju na Kosovu.

- Dve vodeće velike sile su, ipak, prisutne na ovim našim prostorima i nije sporno da su zainteresovane, da je ovo pitanje izazvalo veliku pažnju i da će te dve sile da odlučuju. Nije slučajno da su obe sile prisutne makar i preko ove simbolike - poručio je on za „Alo!”.

Komentari (1)

pa ja

16.08.2018 22:06

trubite jace, jace, trubite bolje......