Grenel i Vučić
Ilustracija
Grenel i Vučić

Ilustracija

Grenel i Vučić, Foto: Ilustracija

Imam za vas iznenađenje, Očekujemo da danas priznate tzv Kosovo. Spremili smo investicije od najmanje milijadu dolara i krečemo u novu epohu - ovim šokantnim rečima Ričard Grenel je već na stepeništu u četvrtak dočekao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Trampov "buldožer diplomata", koji po stilu podseća na nama po zlu poznatog njegovog imenjaka Holbruka, time je otvorio naslovnu špicu političkog trilera koji se najpre odvijao u čuvenoj zgradi "Dvajt Ajzanhauer" u Vašingtonu.

Dobro obavešteni izvori, prenose kako se iza kulisa odvijala igra živaca u Beloj kući i kako se naš tim izborio da u konačnom tekstu ne bude Grenelove "dobrodošlice", odnosno kontroverzne tačke 10.

Čim ga je specijalni izaslanik lidera SAD već na vratima "toplo" dočekao, Vučić je svoje saradnike podsetio:

- Rekao sam vam šta će se dogoditi. Naše službe su, dakle, imale dobre informacije.

Čim je naš tim ušao u prostorije Saveta za nacionalnu bezbednost Amerike, sačekala ih je nova neprijatna scena.

Na stolu ispred prištinske delegacije stajala je tabla sa natpisom "Avdulah Hpti premijer Republike Kosovo". Predsednik Vučić insistirao je da se ona ukloni kako bi razgovori uopšte počeli.

Reč je uzeo Grenel. Govorio je o neophodnosti ekonomske saradnje i šansi da se postigne istorijski dogovor. Upadljivo gledajući u našu delegaciju, navodio je da se lideri ne obaziru na političke aspekte sporazuma, da ne sitničare i da se okrenu budućnosti.

Trampov emisar je, potom, zaigrao na jak adut.

- Ovi ljudi su sa sobom poneli čekovne knjižice - metaforično je rekao Grenel, aludirajući na finansijsku moć čelnika Uvozno-izvozne banke SAD. Međunarodne razvojne finansijske korporacije i "Milenijumskog izazova" koji su, takođe, prisustvovali sastanku.

Izaslanik predsednika SAD je pozvao delegacije da "gledaju dalje", ubeđen da će mahanjem milijardima lako završiti posao.

- Spremio sam papir koji je ključan za odnose vaših zemalja. Zato, hajde da ne gubimo vreme i da se što pre dogovaramo - samouvereno je predložio Grenel.

Da li je trebalo priznati Kosovo?

 

Zatim je učesnicima pregovora podelio četiri primerka sporazuma, koji su mogli samo da pogledaju nekoliko minuta, ali ne i da ga zadrže.

Pojedini tvrde da je sadržina dokumenta praktično sva bila prožeta politikom, izuzev stavki o izgradnji auto-puta Beograd-Priština, obnovi avio-linije, izgradnji pruge.

Odim šokantne tačke 10,koju je Marko Đurić prepisao u notes (Grenel kasnije neubedljivo demantovao da je postojala) u kojoj se tražilo obostrano priznanje, a od Srbije se zahtevalo da ubuduće nabavlja tečni naftni gas od Amerike, kao i da se obaveže da od Kine neće nabavljati opremu za 5G mrežu.

- Predsednik Vučić tada je zatražio pauzu od 20 minuta, kako bi se naš tim konsultovao. Odveli su ih u sobičak sa jednom stolicom. Vučić je bio svestan da bi jednim potezom mogao da razori uništenje, spoljnopolitičke i ekonomske pozicije Srbije. Rekao je: "Ja ovo neću potpisati, makar me sekli motornom testerom!"

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Skitnica

06.09.2020 11:35

Trebo je ponuditi vise...