Skupština Srbije
Tanjug
Skupština Srbije

Tanjug

Skupština Srbije, Foto: Tanjug

Između najstarijeg i najmlađeg poslanika novog saziva parlamenta Srbije biće tačno 70 godina razlike, najstariji poslanik je rođen 1929, a najmlađi 1999. godine.

Najstariji poslanik u ovom sazivu je Smilja Tišma (91) iz redova Socijalističke partije Srbije, a ukoliko ne prihvati da predsedava to će učiniti prvi sledeći poslanik.

Smilja Tišma

PrintscreenYoutube

Smilja Tišma, Foto: PrintscreenYoutube

Četvoro najmlađih poslanika su Nikola Lazić (21) iz Srpske napredne stranke, Dubravka Kralj (26) iz Socijalističke partije Srbije, Sofija Maksimović (33) iz SPAS-a i Nandor Kiš (26) iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Do izbora novog rukovodstva republičkog parlamenta sednicom predsedava najstariji poslanik, a ako on to ne želi ili ne može taj posao preuzima sledeći najstariji prisutni narodni poslanik.

Prema Poslovniku o radu parlamenta, najstarijem poslaniku u radu pomaže po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.

Na dnevnom redu je, osim potvrđivanja mandata, i izbor skupštinskog rukovodstva, odnosno izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara parlamenta i formiranje radnih tela.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

mish

03.08.2020 12:48

Pobogu... Baba od 91 godinu u skupštini!!! E sad sam stvarno sve videla!!