Mario Spasić
PrintscreenYoutube
Mario Spasić

PrintscreenYoutube

Mario Spasić, Foto: PrintscreenYoutube

Mario Spasić, generalni sekretar:

"Građani Republike Srpske imaju pravo na tzv. remedijalno samoopredeljenje, što jeste pravo manjine da odluči o odvajanju od države čiji je deo i njeno uključenje u drugu državu. Podsećamo da Povelja Ujedinjenih nacija u članovima 1. i 55. propisuju pravo na samoopredeljenje, odnosno da svi narodi imaju pravo slobodno da odlučuju o svom političkom statusu i u punoj meri se ekonomsko, društveno i kulturno razvijaju.

Pravo na samoopredeljenje, koje može da koristi i Republika Srpska, definisano je i ostalim međunarodnim dokumentima, kao što su Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Međunarodnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, dok je Komitet za ljudska prava jasno odredio da je ovo pravo od posebne važnosti za građane.

Da li mislite da Republika Srpska ima pravo na samoopredeljenje?

 

Činjenica da je međunarodno priznato pravo na samoopredeljenje postalo političko, a ne pravno pitanje isključivo za građane Srpske nacionalnosti, ne umanjuje ova prava i ne sprečava građane Republike Srpske da odluči o tome da li i nadalje želi da postoji u sastavu Federacije Bosne i Hercegovine i da li želi da postane deo druge države."

PROČITAJTE JOŠ: