Vučić
Printscreen
Vučić

Printscreen

Vučić, Foto: Printscreen

Danas će u prve oficirske činove potporučnika biti promovisano 152 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Planirano je da predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije kadetima koji su ostvarili najbolje rezultate tokom školovanja uruči pištolje sa posvetom.

Vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić je dozvolio da svečanost povodom promocije najmlađih oficira počne.

Svečanosti prisustvuju premijerka Ana Brnabić, ministri, predstavnici SPC koje je uz vrh VS predsednik i vrhovni komandant pozdravio u svom govoru uz najmlađe oficire VS.

Tri izazova pred Vojnom akademijom

- Ovogodišnja promocija oficira Vojske Srbije protiče u skladu sa pravilima koja nam je nametnuta ova situacija, a koja nam je nametnula tri obaveze - rekao je komandant Zrnić.

On je objasnio da je Vojna akademija oformila spomen sobu koja predstavlja sintezu njenog puta.

- Pandemija je pretila da ugrozi najvažniji zadatak Vojne akademije - rekao je on i objasnio da se akademija prilagodila novonastaloj situaciji organizovanjem online platforme za nastavu.

Treći, i danas najaktuelniji izazov je bio, objasnio je Zrnić, organizacija svečane promocije.

- I pored svih izazova, evo nas danas, posle 14 godina, na ovom mestu.


Ukaz predsednika Republike Srbije

Ukaz predsenika Republike Srbije pročitao je potpukovnik Srđan Duvnjak.

Vučić

Printscreen

Vučić, Foto: Printscreen

Najuspešnijim kadetima Vojne akademije i Vojnomedicinske akademije predsednik Srbije uručio je pištolje sa posvetom, i to, potporučniku Zlatić Ognjenu, potporučniku Bogojević Anđeli, potporučniku Živković Mladenu, potporučniku Mladenović Hadži Miodragu.

Govor predsednika Vučića

- Srbija je ponosna na svoju vojsku, na svoje oficire i vojno školstvo - rekao je Vučić u svom pozdravnom govoru kadetima kojima se obratio sa dragi kadeti rekavši da je poslednjih godina urađeno mnogo toga i kada je reč o statusu, novim zgradama, njihovom boljitku, popularnosti odlaska u vojsku, gde se VS vidi kao budućnost, mesto za pristojan život za sebe i porodicu.

Vučić je dodao da ove reči nisu napisane u njegovom govorui da želi da kaže da će VS štititi vojnu neutralnost Srbije i to ne onu na papiru nego stvarnu jer za sve nas postoji samo jedna jedna strana i otadžbina a to je Srbija!

- Mi ćemo biti spremni da uzvratimo svakom ko se drzne da udari na Srbiju - rekao je Vučić.

On je najavio da će Republika Srbija gledati da naši vojnici dobiju jeftine, a dobre i velike stanove.

- Mi ne možemo da očekujemo da će neko drugi da se bori u naše ime ukoliko budemo napadnuti, zato ćemo morati da opremamo našu vojsku najsavremenijim sredstvima.

Defile Konjičke čete Garde Vojske Srbije

Ove godine je po prvi put na promociji najmlađih oficira održan defile Konjičke čete Garde Vojske Srbije, što je prvi put da učestvuje van ergele "Karađorđevo".

- Pet puta na sastanku u Briselu sam ponovio Hotiju da zaboravi na srpsko priznanje Kosova. Za ZSO govore "Šta je bilo, bilo je", da sad mi zaboravimo na to. Zar oni stvarno misle da su u Srbiji svi idioti?! - rekao je Vučić.

Kada je u pitanju formiranje vlade, predsednik kaže da je to kompleksan posao.

- Za mene je to jako važno pitanje. Očekujem da intenziviramo formalni rad, verujem da ćemo pre kraja ovog meseca formirati vladu, ali za nas je važno da ta vlada može da odgovori velikim i teškim izazovima. Ne uzimajući u obzir ni koronu ni ekonomsku situaciju u drugim zemljama, ljudi kod nas kažu "A to nas ne interesuje", očekuju od države više. Zato moramo dobro da izaberemo da ogovorimo na izazove za budućnost Srbije - naglasio je srpski predsednik.

O pisanjima medija...

- Govorili su da je Vučić taj koji je srušio Đukanovića i da je on taj koji je uticao na smenu vlasti u Crnoj Gori. Sada kada je izvesno da će druge partije formirati vlast tamo, sada kažu da je Vučić za Đukanovića. Valjda su navikli da je Vučić za sve kriv - kaže predsednik.

PROČITAJTE JOŠ: