SVETSKI MEDIJI JAVLJAJU: Srbija dobija jednu od najboljih vlada na svetu kada je ravnopravnost polova u pitanju

Bloomberg primetio da je Srbija napredovala po pitanju rodne ravnopravnosti

Vlada
Vlada, Foto: Printscreen

Novi sastav Vlade Srbije koji je saopšten danas privukao je veliku pažnju domaće, ali i svetske javnosti.

Naime, nova Vlada imaće 21 ministarstvo, uključujući tri nova, ali ono što je posebno privuklo interesovanje jeste to što će polovina ministara biti ženskog pola. Time je Srbija postala jedna od država sa najvećim balansom kada je reč o odnosu muškaraca i žena u izvršnom delu vlasti – polovinu Vlade Srbije čine žene, navodi “Bloomberg”.

Novi spisak je ubacio je Srbiju sa začelja liste, među prvih 10 zemalja koje su ujednačene po rodnoj pripadnosti.

Vlada
Vlada, Foto: Printscreen

“Bloomberg” podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2017. godine izabrao Anu Brnabić kao prvu ženu premijera u istoriji zemlje, koja je i u novom sastavu ostala predsednica Vlade. Pored nje, sastav nove vlade čine Anđelka Atanasković, Irena Vujović, Tatjana Matić, Maja Popović, Marija Obradović, Gordana Čomić, Jadranka Joksimović, Darija Kisić Tepavčević, Zorana Mihajlović i Maja Gojković.

Ovaj portal takođe ističe da dve petine od 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije čine upravo žene. “Bloomberg” navodi da će one predvoditi ministarstva ekonomije, pravde, energetike, životne sredine, rada, kulture i ljudskih prava.

Govoreći o novoj vladi, Vučić je naveo da mu je najvažnije da se postave jasni ciljevi kako bi se rezultati izmerili i krajem 2021, ako stranka dobije poverenje, i u novoj vladi naprave izmene.

Povezane vesti

UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi