Aleksandar Vučić
Printscreen
Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

U Ovalnoj sobi Bele kuće u Vašingtonu juče su delegacije Beograda i Prištine potpisale sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa. Nakon potpisivanja dokumenta Vučić i Hoti su "svoj" primerak prosleđivali Trampu, koji je na sporazum stavljao svoj potpis. Ceremoniji potpisivanja prisustvovale su i dve delegacije.

"DOLAZIĆE PREDLOZI SA RAZNIH STRANA..."

- Želim da građanima Srbije kažem da sam zadovoljan, da ćemo teško u budućnosti imati ovako dobre sporazume, znam kakvi će predlozi dolaziti sa raznih strana. Borili smo se, dobro pripremili, američki domaćini su imali sluha. Obično ljudi kukaju i predstavljaju sebe kao heroje... SAD su uradile svoj posao. Sporazum koji imamo u rukama je izuzetno dobar za našu zemlju. Nisam odmah govorio o tome da ne bismo unižavali drugu stranu. Ovo je sporazum koji treba da stvori bolje prilike na Balkanu, da otvori sve naše prelaze, prolaze, administrativne linije. Da spojimo ljude, preduzeće, firme, da razgovaramo o projektima koji će nas spajati, a ne razdvajati. Budućnost mora da bude mir, stabilnost. Neki nisu srećni zbog ovih reči, ali sam siguran da većina zna koliko smo visoku cenu platiti zbog neodgovornih postupaka drugih. Želimo da iskoristimo svaku priliku da očuvamo interese, brineći o poslu. 

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

NOVAC KOJI MNOGO ZNAČI SRBIJI - MINI ŠENGEN

- Zahvalan sam predsednik Trampu, Grenelu, Pensu, Kušneru... Nadam se da ćemo nastaviti saradnju i da će dobre stvari proizići iz ovoga. Nisam dovoljno pažnje oko mini šengena. Kada nismo imali nijednu fabriku, ništa od proizvodnje, kada je novac otišao u pljačkaške ruke. Danas smo ispred drugih, svako brisanje barijera doneće napredak Srbije. Ogroman novac je u pitanju, desetine i stotine miliona evra... Ako bi se mini šengen uveo, to je velika ušteda. To je novac kojim možemo da finansiramo puteve, bolnice, stadione, parkove, stanove za mlade bračne parove. Kod nas se nažalost uvek sve svede na ili stvari koje su samo emocionalno značajne, politički značajne, ili na treću stvar - kako ćemo da primetimo da nešto nije dobro da bismo govorili nešto protiv.

"ZNAMO SADRŽAJ ONOGA ŠTO SU ALBANCI POTPISALI"

- Dobro znamo sadržaj onoga što su Albanci potpisali. Nemojte da vas podsećam na bečke papire 2006. godine sa Hašimom Tačijem. Ne mogu o tim besmislenim stvarima, oni su proglasili 2008. nezavisnost. Kasnije smo tražili prebacivanje procesa iz UN, što je bila velika greška. Za nas je od velikog značaja svaki put taj odlazak na razgovore u Brisel. Mnogo možemo da očekujemo od EU, ali što se tiče Kosova - malo toga dobrog. 

Kongres, Vašington

Printscreen

Kongres, Vašington, Foto: Printscreen

"NISMO PORAŽENI, BILI SMO POŠTOVANI"

- Što se sporazuma tiče, zahvalan sam ljudima u Srbiji, bili su ponosni jer nismo poraženi, bili smo poštovani, bio sam primljen bilateralno od Trampa, ne samo jer sam nekoga zvao, već jer sam govorio o važnim pitanjima za našu zemlju. Sigurno da Tramp nije radio nešto što bi išlo suprotno interesima kampanje. 

"NE MOŽEMO DA IZAĐEMO IZ DELA SVETA GDE ŽIVIMO!"

- Uvek je lako kritikovati takve stvari, neću da se mešam u njihove interne stvari. Volim one junake što znaju kako i šta treba. Ogroman je uticaj SAD na Kosovo. Oni su hteli da odbiju Gazivode i mini šengen po svaku cenu. Nadali su se tome što su se nadali, nisu prošli. To su razgovori, pregovori... Ali sve ovo je dobro i za njih. Treba da radimo zajedno, da živimo zajedno. To što smo ispred njih ekonomski, što smo bliži EU, ne znači da možemo da izađemo iz dela sveta gde živimo zajedno. Ovakav sporazum dugo nećemo dobiti, po bilo kom pitanju, sa bilo kim, o bilo čemu. Srećan sam što sam vodio tim koji je na ozbiljan i častan način vodio pregovore, bili smo pripremljeniji. Sporazum nam daje još mogućnosti, nadam se da će EU imati razumevanja ne samo to kako doći do kraja procesa, iako znam njihov predlog rešenja, ali da će dobro shvatiti šta ono Srbiju očekuje.