EVROPSKI DIPLOMATA DOŠAO SA PONUDOM PRED VUČIĆA Usred pandemije korona virusa, Srbiji ponuđena mogućnost pristupanja...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem o saradnji u suzbijanju širenja korona virusa i zarazne bolesti COVID-19

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

Varheji je Vučiću rekao da je nadležnim službama dao instrukciju da Srbiji bude omogućeno korišćenje do 15 miliona evra za hitne potrebe koje će biti finansirane iz tekućih ugovora sa UNOPS-om i UNDP-em i iz programa podrške za evropske integracije, kao i da bude razmotreno korišćenje preostalih 20,8 miliona evra iz programa za evropske integracije za kratkoročne potrebe, a da, uz saglasnost Vlade Srbije, bude preusmereno do 57,6 miliona evra iz programa koje su inicijalno opredeljene za druge projekte za kratkoročne i srednjoročne potrebe.

Komesar je takođe izrazio nadu da će, s obzirom na trenutne potrebe i situaciju u državama članicama EU, biti u prilici da pozitivno odgovori na zahtev Srbije za podršku Mehanizma civilne zaštite EU i u isto vreme ukazao na proširenje namene Fonda solidarnosti EU na saniranje posledica ugrožavanja javnog zdravlja.

Srbiji je ponuđena i mogućnost pristupanja dobrovoljnom sporazumu o zajedničkim nabavkama, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić , Foto: Printscreen

Vučić je posebno zahvalio komesaru Verheiju na ličnom angažmanu, naglasivši da se Srbija nalazi na evropskom putu i da će sve svoje obaveze na tom putu ispunjavati, ali da će umeti i da pokaže solidarnost sa zemljama Evropske unije koje su najteže pogođene korona virusom.

Dvojica sagovornika saglasili su se da su neophodne saradnja i koordinacija mera između Zapadnog Balkana i Evropske unije, jer se na izazov ovih razmera može odgovoriti samo bliskom saradnjom i solidarnošću.

Vučić je komesaru Varheiju rekao da je Srbija zahvalna za dosadašnju pomoć EU u borbi protiv korona virusa i COVID-19 kroz finansiranje hitne nabavke medicinske opreme, kao i za finansiranje kargo letova kojim se oprema doprema.

On je rekao da računamo na podršku EU i u otklanjanju ekonomskih posledica ove bolesti.

Povezane vesti

 • Korisnik: Luka
  31/03/2020 - 18:09
  Tako Presednice,izvuci gde god mozes ,jer su troskovi preveliki i Srbija nece moci sama da izdrzi.
 • Korisnik: pitaj se
  31/03/2020 - 12:33
  kakvu Srbiju zelimo? Nikako ne smijemo da bude Srbija americki NATO savez, jer nam kradu srpsko identitet ... a ovo znaci "ne EU" i "ne NATO".
 • Korisnik: JOANIKIJE
  31/03/2020 - 12:20
  ,,NE u EU primer su nam sada Italija, Spanija kako im EU pomaze oko ove tragedije sa Koronom,EU je leglo korumpiranih i fasisoidnih ljudi
 • Korisnik: Bane
  31/03/2020 - 12:16
  Vučiću, čuvaj se Danajaca i kad ti poklone nose. Ne pomažu svojim članicama, a pomažu Srbiji. Da nije tužno, bilo bi smešno. Beži, Srbijo od tih nemačkih slugu.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi