Usred pandemije korona virusa, Srbiji ponuđena mogućnost pristupanja...

Tanjug/D.S. | vesti 2020-03-31 11:30:21 2020-03-31 11:30:21

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem o saradnji u suzbijanju širenja korona virusa i zarazne bolesti COVID-19

Tanjug

Komesar je takođe izrazio nadu da će, s obzirom na trenutne potrebe i situaciju u državama članicama EU, biti u prilici da pozitivno odgovori na zahtev Srbije za podršku Mehanizma civilne zaštite EU i u isto vreme ukazao na proširenje namene Fonda solidarnosti EU na saniranje posledica ugrožavanja javnog zdravlja.

Srbiji je ponuđena i mogućnost pristupanja dobrovoljnom sporazumu o zajedničkim nabavkama, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Dvojica sagovornika saglasili su se da su neophodne saradnja i koordinacija mera između Zapadnog Balkana i Evropske unije, jer se na izazov ovih razmera može odgovoriti samo bliskom saradnjom i solidarnošću.

Vučić je komesaru Varheiju rekao da je Srbija zahvalna za dosadašnju pomoć EU u borbi protiv korona virusa i COVID-19 kroz finansiranje hitne nabavke medicinske opreme, kao i za finansiranje kargo letova kojim se oprema doprema.

On je rekao da računamo na podršku EU i u otklanjanju ekonomskih posledica ove bolesti.

Expand player
Pogledajte više