"Zabrinut sam"

Alo.rs | vesti 2020-02-13 19:08:00 2020-02-13 19:08:00

Predsdnik Srbije Aleksandar Vučić uključio se uživo iz Mihena i tom prilikom izrazio svoju zabrinutost zbog situacije u regionu.

printscreen

Vučić je posebnu pažnju tokom svog obraćanja posvetio dešavanjima u BiH.

- Zabrinut sam za situaciju u BiH posle odluke Ustavnog suda. To sam rekao i Ričardu Grenelu. Nadam se da ćemo svi zajedno uspeti da nađemo rešenje - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je u stalnom kontaktu sa srpskim članom Predsedništva BiH.

- Razgovarao sam sa Dodikom. Sve ovo ga je pogodilo. Više o svemu ćemo razgovarati na Dan državnosti Srbije, a biće prisutni i brojni predstavnici udruženja Srba u okruženju - kaže Vučić.

Podsetimo, Ustavni sud BiH utvrdio je da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posed Srpske. Ustavni sud smatra da je reč o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je, prošle godine, Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.

Svi predstavnici Republike Srpske odbili su učešće u zajedničkim institucijama BiH, a predsednik Dodik  poručio je danas da je Republika Srpska krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka.

- Mi ćemo to uraditi i neće nas zaustaviti ni SAD ni bilo ko drugi, jer smatramo da je Dejtonski sporazum srušen, pre svega intervencijom međunarodnog faktora - rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Expand player
Pogledajte više