ZAVRŠEN SASTANAK NA ANDRIĆEVOM VENCU Vučić posle sastanka sa Dodikom: Evo šta su predsednici rekli o elektroprivredi, Kosovu i bratskom odnosu! (VIDEO)

Aleksandar Vučić dočekao je Milorada Dodika u predsedništvu.

 

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Željka Cvijanović
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Željka Cvijanović , Foto: Alo.rs

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaje se sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom od 09.00 u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

- Veoma sam zadovoljan što smo imali sveobuhvatne konsultacije i važne razgovore sa Miloradom Dodikom i predsednicom Republike Srpske Željki Cvijanović i predsednikom Vlade Radovanom Viškovićem - započeo je Vučić.

- Imamo odličnu saradnju u kontinuitetu, razgovarali smo o svim bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i upoznao sam naše goste da na sekciji puta Kuzmin - Sremska Rača su već dobijene prve građevinske dozvole i da radovi sada ubrzano kreću i očekujemo rezultate koje smo najavili.

- Govorili smo i o završetku izgradnje puta Čačak-Požega do kraja 2020. godine, posle čega ćemo nastaviti u tri smera, prema Ivanjici, Sjenici i Pazaru i prema Boljaru, drugi brza saobraćajnica prema Užici i treći prema Višegradu, čime bismo i Hercegovinu i istočni deo RS približili Beogradu i Srbiji, razume se i Sarajevo.

- Za nas je od posebnog značaja što imamo takve odnose sa Srpskom, to su odnosi na visokom i ozbiljnom nivou, sa obe strane, sa ponosom mogu da kažem da uvek podržavamo jedni druge, da otvoreno govorimo o svim pitanjima, ali da se podrška podrazumeva i da ako smem na takav način da kažem - da čuvamo leđa jedni drugima. Pre svega mislim na ekonomiju, kada god je bilo moguće, toga se ne stidimo, pomagali smo Srpskoj. Da li smo mogli više, naravno, ali ovo do sada je bilo najviše u istoriji.

- Od ponedeljka očekujemo Lajčaka u Beogradu, potom ide Moskva, pa Vašington... Jasno vam je šta to znači u tehničkom, ali i suštinskom smislu. Upoznao sam naše goste sa svim onim što sam znao, ili sa svim onim sa čim verujem da možemo da se suočimo, rekao šta su principi Srbije, koliko želimo mir i stabilnost, ali i našim interesima - istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić , Foto: Alo.rs

DODIK: PEDANTNO SE VODI RAČUNA O PROJEKTIMA, HVALA SRBIJI I VUČIĆU NA VELIKOJ POMOĆI U TOKU KORONE!

- I pored zgusnutog rasporeda i aktivnosti, odvojeno je vreme da rehabilitujemo sve one naše dogovore. Pre svega mislim za infrastrukturne projekte... Veoma sam ponosan na sve procese. Republika Srpska je zahvalna Srbiji na pomoći, opštine izgledaju mnogo bolje nego ranije. Veoma pedantno vodimo računa o tome da se svi projekti završe, mislim pre svega na puteve.

- U svakoj opštini RS da imamo jedan projekat koji finansira Srbija, zbog ljudi, njihove percepcije. Bilo je važno za vreme korone kada smo znali da možemo da računamo na Srbiju. Dobili smo u dva navrata ono što nam je bilo potrebno. Medicinski sektor je reagovao i odradio posao veoma uspešno.

- Moramo u ovom veku i decenijama definisati programe i ciljeve. Srbi više nisu narod za potkusurivanje, raduje me napredak Srbije, što vidimo jačinu Srbije. Koliko je ona jaka, to je velika poruka za nas, zemlja koja garantuje mir. Zemlja koja u BiH želi da reši svoje probleme. Sve su to bile teme o kojima smo razgovarali, hvala predsedniku Vučiću na brizi, želimo mu sreću u pregovorima sa Prištinom, ali i predstojećem vikendu.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Željka Cvijanović
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Željka Cvijanović , Foto: Alo.rs

Republika Srpska prodaje elektroprivredu Srbiji?

- Mi smo uvek i u svakom trenutku spremni da pomognemo, tako će biti. Neki nisu razumeli određene inicijative oko srednjeg toka Drine, a sa druge strane, naravno da me povredi da Srbija ili investicije o kojima nismo ni razgovarali, nisu dobrodošle. Zainteresovaniji smo za neke druge elektroprivrede, ali o tome ne mogu da govorim. Kada je reč o Republici Srpskoj, tu se radi i o emocijama. Mi sa RS imamo bratski odnos i sestrinski odnos, kako god hoćete. Bilo kakve afere nisu nam potrebne - istakao je Vučić i demantovao takve navode.

Koje je najbolje rešenje za Kosovo iz ugla Republike Srpske?

Kosovo pre 10 godina i danas je nešto sasvim drugo. Pozicija Srba je daleko bolja nego tad. Republika Srpska ima jasnu poziciju, podržavamo zvanično Beograd. Trenutno je jedini dijalog u raznim formama, uveren sam da je pozicija Srbije daleko jača nego ranije. Zbog ponašanja predsednika Vučića su čak modelirani albanski funkcioneri, pa su se smenjivale vlade... Srbija nema potrebe da žuri, već da izvuče neke najbolje stvari. RS vidi sebe u budućnosti uz Srbiju i to nam niko ne može zabraniti, šta god bilo u Bosni i Hercegovini.

BONUS VIDEO: Prvi put na glasanju

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Natasa
  19/06/2020 - 06:53
  Zajedno smo jači...
 • Korisnik: Hedona
  18/06/2020 - 23:39
  Srbija će pomoći finansijski koliko god bude mogla BiH.BiH treba da se razvija cela zajedno sa Srbijom.
 • Korisnik: Ksenci
  18/06/2020 - 22:28
  Republika Srpska i Srbija su prijatelji koje povezuje isti narod, ista vera, ista kultura. Zajednicki resavamo probleme.
 • Korisnik: Ksenci
  18/06/2020 - 22:27
  U ovim teskim vremenima moramo biti zajedno i pruzati pomoc jednim drugima.
 • Korisnik: Tanja
  18/06/2020 - 20:50
  Korektni odnosi sa susednim drzavama od kljucnog su znacaja za mir i stabilnost regiona.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi