Aleksandar Vučić
Printscreen
Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike i razvojnog centra kompanije Brose u Pančevu, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Izjave za medije

 

Predsednik Srbije se obraća prisutnima:

- Veliko hvala, ali je ovo stvarno jedna od najvažnijih vesti, pogotovo za grad Pančevo, ovo će doneti i brdo investicija i u samom gradu. Još jedanput vam veliko hvala i želim vam dobrodošlicu, veoma ste važni za Srbiju. Ovo je vaša kuća. Uslove vašeg poslovanja nikada nećemo pogoršavati. Radićemo samo na smanjenju obaveza u budućnosti, naglasio je predsednik Vučić.

- Ovo je jedna od najboljih stvari koja se Srbiji dogodila u poslednjih 50 godina, ne samo u Pančevu i Banatu, nego i u Beogradu i Srbiji... Za ovo živite, za ovo radite, ovo sanjate... Ponosam sam na to, dragi prijatelji... - kazao je Vučić da će u prvo vreme plata običnog radnika u fabrici Broze biti 750 evra, a inženjera 1.500 evra i tako do potpune implementacije 2026. godine, kada bi fabrički prosek trebalo da bude 1.900 evra.

- I Slovačka nam je izuzetan prijatelj, ne tražite druge lokacije... Kad budete hteli da podižete novu fabriku, mi u Srbiji imamo puno lokacija - rekao je Vučić naglasivši zahvalnost i nemačkoj vladi i nemačkim kompanijama koje u Srbiji zapošljavaju 65.000 ljudi.

- To je fabrika kakvu smo sanjali u Srbiji, pošto će prosečna plata biti 1.900 evra", rekao je Vučić juče u Novom Sadu, rekao je predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Nemačka kompanija ranije je saopštila da svečanosti prisutvuje tehnički direktor kompanije Tomas Špangler i vlasnik Majkl Stoček.

-To je fabrika kakvu smo sanjali u Srbiji, pošto će prosečna plata biti 1.900 evra - rekao je Vučić juče u Novom Sadu.

Fabrika

Alo.rs/A.G.

Fabrika "Brose", Foto: Alo.rs/A.G.

Iz kompanije su čuli dosta toga o obrazovanju naših ljudi i požrtvovanosti i o tome kako smo posvećeni poslu, zato su odabrali nas.

SRBIJA LIDER U REGIONU

Nezaposlenost u Srbiji je smanjena za više od 50 odsto, odnosno sa 700.000 na 300.000 nezaposlenih. Prosečna zarada uvećana je sa 350 na 515 evra, a minimalna zarada povećana više nego duplo i sada umesto nekadašnjih 15.000 iznosi više od 30.000 dinara. U srbiji su sve više dostupni i bolje plaćeni poslovi, poput 15.000 radnih mesta otvorenih u IT industriji za koja mogu konkurisati svi sa potrebnim kvalifikacijama. Srbija je lider u regionu po prilivu stranih investicija, a po smanjenju broja nezaposlenih i godišnjem rastu BDP-a, nalazi se u samom evropskom vrhu. Pored toga, saradnjom sa istokom i zapadom, a naročito sa Rusijom, Kinom, UAE i Turskom, naša zemlja je obezbedila sebi učešće u brojnim kapitalnim projektima, poput "Turskog toka" koji će građanima obezbediti jeftiniju i ekološki čistu energiju.

Ugovor za investiciju nemačke kompanije Brose, vrednu više od 180 miliona evra kojom je planirano otvaranje 1.100 radnih mesta u Pančevu, potpisan je krajem novembra 2019. godine.

Fabrika

Alo.rs/A.G.

Fabrika "Brose", Foto: Alo.rs/A.G.

U fabrici će se proizvoditi moduli ventilatore za hlađenje motora za sisteme upravljača i pumpe za ulje, kao i elektronike.

Kompanija Brose je, inače, četvrta po veličini porodična kompanija na svetu koja snabdeva automobilsku industriju.

Kompanija razvija i proizvodi mehatroničke sisteme za automobilska vrata i sedišta kao i električne motore i elektroniku, između ostalog, za sisteme upravljača, kočnice, menjače i hlađenje motora.

Fabrika

Alo.rs/A.G.

Fabrika "Brose", Foto: Alo.rs/A.G.

Oko 26.000 radnika na 64 lokacije u 24 zemlje, ostvaruje promet od 6,2 milijarde evra, a svako drugo vozilo u svetu, kako navode, sadrži bar jedan Brose proizvod.

Komentari (1)

Nikolija

06.03.2020 15:00

Divne vesti!