Aleksandar Vučić
Alo/V.Đ.
Aleksandar Vučić

Alo/V.Đ.

Aleksandar Vučić, Foto: Alo/V.Đ.

Obilazak je počeo u 10.00 časova, i to na najbolji mogući način. Naime, predsednik Srbije je imao priliku da razgovara sa robotom Emom.

Na Vučićevo pitanje zašto je Ema došla u Srbiju, robot sa naprednom veštačkom inteligencijom je odgovorila sledeće:

- Naravno da sam došla, ja volim Srbiju. Ovo je zemlja sa divnom prirodom i ljudima, i ima pred sobom budućnost za razvijanje robotičkih disciplina. Sigurna sam da ćete postati jedna od najnaprednijih zemalja na svetu.

Aleksandar Vučić

Alo/V.Đ.

Aleksandar Vučić, Foto: Alo/V.Đ.

Nakon razgovora sa Emom, Vučić je pregledao i druge projekte koji su predstavljeni u izložbenom prostoru Centra za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju, a tom prilikom se upoznao i sa programom nastave za robotiku.

Pametne učionice sačinjavaju interaktivne table koje su povezane sa tabletima koje imaju učenici, čime se tradicionalni nedostaci nastave prevazilaze. Na taj način profesor samo kontroliše đake, dok oni sami razvijaju svoje sposobnosti.

Šta je centar za robotiku?

Taj centar je zajednički poduhvat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanike "NetDragon Websoft Holdings Limited" i deo je strateškog programa razvoja Srbije koji prepoznaje značaj i prednost znanja inovacija i interneta.

Svečano otvaranje centra planirano je za prvu polovinu jula kada će u Beograd doći i kineski partneri.

Uz predsednika Vučića izložbeni prostor posetili su i ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Vučić: "Mislio sam da ovakve stvari nikada nećemo videti u Srbiji"

- Digitalne tehnologije su pokretačka snaga razvoja celog sveta. Srpska i kineska strana sarađuju u ovim oblastima, i imamo potencijal da proširimo tu saradnju - rekla je ambasadorka NR Kine Čen Bo.

- Sve što smo danas mogli da vidimo gotovo je nadrealno. Mislili smo da ovakve stvari nikada nećemo videti u Srbiji, a sada je to realnost. Zahvalan sam kineskim partnerima i kompanijie "NetDragon". Priznajem da sam bio skeptičan, a sada već planiramo da otvorimo jedan ovakav centar u Novom Sadu i jedan u Trsteniku - rekao je Vučić.

On je istakao da je Kina pravi partner za ovakve projekte, pošto je ta velika zemlja svetski lider u razvoju veštačke inteligencije. Vučić je rekao da će takav razvoj sjajno uticati na naš obrazovni sistem.

- Zaista sam srećan zbog svega što sam video, hvala Učiteljskom fakultetu i našim kineskim partnerima.