Afera prisluškivanja predsednika države drma Srbiju: Kome su prodavani Vučićevi razgovori?
alo.rs
Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da ima dokaze da je prisluškivan i da je to trajalo dugo, čak godinu i po dana. Prema našim saznanjima, pokrenuta je opsežna i detaljna istraga sa ciljem da se utvrdi ko ga je prisluškivao, kako i po čijem nalogu je to rađeno. A prema rečima Marija Spasića iz Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentost“, jako je bitno da se što pre sazna i kome su prodavani predsednikovi razgovori, odnosno šta je bio krajnji cilj cele operacije.

Spasić smatra da nadležne službe moraju hitno da otkriju i preseku čitav lanac prisluškivanja predsednika Republike Srbije iz ma kog centra dolazio i ističe da maksimalno podržava napore prvog čoveka MUP-a Aleksandra Vulina da očisti policiju od nesavesnih službenika.

Preporučujemo:

- Ozbiljnu opasnost po nacionalnu bezbednost Republike Srbije predstavlja upravo prisluškivanje predsednika i ta aktivnost mora biti i otkrivena, odlučno sprečena i najoštrije sankcionisana. Potpuno je jasno da je još iz komunističkog vremena ostao relikt da „OZNA sve dozna“, odnosno da nesavesni pojedinci daju sebi za pravo da tajnim metodama prisluškuju koga požele, ali ne prezaju ni od prisluškivanja samog predsednika. Posebno pitanje jeste sumnja da to rade u interesu bezbednosnih službi iz inostranstva, što podriva nacionalnu bezbednost i urušava bezbednosni sistem kao takav. Veoma je važna odlučna i beskompromisna borba ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da se napokon otkrije ko u samom centru bezbednosnog sistema neovlašćeno prisluškuje Vučića, kao i to ko je sve bio meta prisluškivanja i kome su prikupljene informacije prodavane - naveo je Spasić za naš list.

Da je prisluškivanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića krivično delo ozbiljnih razmera i da počinioci hitno moraju biti pronađeni i procesuirani u skladu za zakonom smatra i član Predsedništva SNS-a Luka Petrović.

- Prisluškivanje predsednika od strane policije je ništa drugo nego priprema ili pokušaj državnog udara. Važno je sada postaviti nekoliko pitanja. Ko je taj ili ko su ti koji su se toliko osilili i imali hrabrosti da pomisle tako nešto, a naročito da to narede i sprovedu u delo? Po čijem nalogu su to radili i za kakve potrebe? Da li su na taj način želeli da ugroze bezbednost predsednika ili njegove uže porodice? Država mora jače nego ikada da pokaže snagu i odlučnost da ovo istera do kraja. Bez obzira na to ko je u pitanju, bez obzira o kome se radi, da li je u pitanju ministar, državni sekretari, pomoćnici ministra ili bilo ko drugi. Niko ne sme biti zaštićen jer ovo je jedino pokušaj državnog udara - rekao je Luka Petrović. 

Sanjajte velike snove, sve zavisi od nas samih

Predsednik Srbije zahvalio je juče na novogodišnjim čestitkama koje je dobio i još jednom svima poželeo srećnu Novu 2021. godinu.
- Ljudi danas jedni drugima čestitaju praznike koristeći telefonske poruke i mejlove. Ja, kao staromodan čovek, uz zahvalnost za sve tako dobijene čestitke, posebnu odgovornost osećam prema onima kojima nije bilo teško da ih osmisle i napišu onako kako smo to nekada radili - naveo je Vučić na Instagramu.

- Srećna Nova godina svima, sanjajte velike snove, a ciljeve postavljajte visoko! Svakako, sve zavisi od nas i našeg rada - dodao je Vučić.

Uhapšen muškarac ispred Predsedništva

Jedan muškarac juče je priveden ispred zgrade Predsedništva u Beogradu, nakon što je napravio incident. On je prvo bezuspešno pokušao da uđe unutra. Nakon toga je odbijao da se udalji, da bi na kraju počeo da se skida.

Pročitajte još: