Tanjug
Foto: Tanjug/Tanjug
.

"Najvažniji izbori ove godine u SAD"

Na pitanje novinara šta očekuje od izbora u Francuskoj, Vučić je rekao da je na francuskom narodu da donese odluku.

- Najvažniji izbori ove godine su svakako izbori u SAD. U novembru se donosi odluka o sudbini čovečanstva u SAD. Ono što mene plaši je da bi pre toga moglo da dođe do mnogo teških stvari.

Mađarska je najveći prijatelj Srbij u EU, rekao je Vučić.

- Često razgovaramo. Sinoć sam Orbanu čestitao kada su dali gol. Naši odnosi su izuzetno dobri, radimo i više od onoga što se vidi. Koordinišemo naše aktivnosti. Očekujem njihovu podršku za prijem u EU.

O namenskoj industriji

- Svaki dan slušam da sam "Putinov potrčko", da radim sa Putinom... i tako dalje. A onda pročitam kako sam neko oružje prodao zapadnim zemljama, pa se neko od tog oružja našlo u Ukrajini. A oni kažu "U tata, Putine, vidi šta ti je Vučić uradio".

- Peskov je pametan čovek, hvata stvari u letu. Ne zaboravite mi smo sa Azerbejdžanom potpisali ugovor, pa su nam i to zamerali. Kažu to se koristi na ratištu. Pa gde da se koristi, na klizalištu? Hoćete da vam govorim o pokušajima da nam ubace GPS-ove u rakete? Hoćete da vam pričam kako su pokušali da nam unište Krušik?

- Radničko samoupravljanje je davno zaustavljeno. Vlasnik odlučuje o tome šta će da radi. Nećemo nikada da prodamo nešto preko 40 posto. Da li ćemo da idemo na dokapitalizaciju, videćemo. Ali to je da bismo mogli da radimo više, i da bismo mogli više da se rezerve popune. 

Vučić: 90 odsto stručnjaka je za litijum

Na pitanje novinarke N1 o litijumu, Vučić je rekao:

"Nismo doneli odluku, već sam predložio argumentovan razgovor. Što se tiče stručnjaka, vaši decibeli nisu srazmerni argumentaciji. Stručnjaci koje sam slušao, 90 odsto su za ovo. Ako mislite da su stručnjaci koje dovedete u studio, sat i po pričaju a ne znaju šta je jadarit. Je l' vam, kao i za Beograd na vodi, stručnjak Rajko Ristić?

"Što se tiče Ane Brnabić, jeste ona rekla da je ispravna odluka, ja to nikad nisam rekao. Uvek sam govorio da je to greška. Anu poštujem kao velikog borca".

"Ja neću slepo da podržavam taj projekat. Čekam da vidim kako će da nam garantuju čistu životnu sredinu".

"Za ovo kratko vreme dok sam odgovarao, šest puta me je vikom prekidao novinar N1".

 

"Očekujem eskalaciju krize u Evropi i svetu"

- 29. aprila sam se poslednji put ovako obratio, i danas želim da zamolim građane, jer ću govoriti o Srbiji, ne pomići partije i interese njihove. Govoriću o problemima i lepim stvarim, ali vas molim da saslušate, da otvorimo dijalog, i da zajednički odgovorimo na izazove.

- Živimo u vreme najveće kriza posle Drugog svetskog rata, imam neka saznanja više od običnih građana, a neretko se pouzdam i u ono što osećam. Očekujem eskalaciju situacije u narednom periodu, i veoma teške posledice, i u Evropi i u svetu.

O EXPO 2027

Vučić je pokazao grafički prikaz za EXPO 2027.

Tanjug

Tanjug

 

 

- Ovo je ono što smo pripremili, dizajn. Želim ljudima da detaljnije pokažem. U novembru očekujem da dobijemo zastavu EXPO-a, što znači da ćemo zvanično biti domaćini. Objasniću šta svaki građanin od ovoga može da dobije.

- Priredbe na Nacionalnom stadionu će pripadati EXPO.

- Dozvoljeno nam je da na 25 hektara to bude raspoređeno. Odvojili smo ovaj malo veći prostor, Trg sa binom, gde će veće kompanije moći i da se predstave. Ovde je EXPO promenada, pešačka zona, od železničke stanice, koja nas spasa sa aerodromom i centrom Beograda. Posle će biti spojena sa železničkom stanicom u Obrenovcu.

Vučić je prikazao i velike paviljone, za veće zemlje, kao i prostor za manje zemlje, koje će na video zidu moći da predstave svoje aktivnosti kako to želi.

Tanjug

Tanjug

 

 

- Ovo je naš, nacionalni paviljon. MOže da bude osvetljen različitim bojama, to je rešenje našeg arhitekte. Biće od stalnog materijala, i biće tu kao galerija od 6.000 kvadrata, i posle EXPO-a, sa mnogo galerija, kafića, prostora za mlade.

- Ovde će biti tereni, i za košarku, odbojku, rukomet...

Vučić je pokazao i projekat Nacionalnog stadiona.

Tanjug

Tanjug

 

 

- Za sada ne kasnimo, iako nam radovi idu teže. Radi se u dve smene, a za 7 dana kada se postave reflektori radiće se u tri smene. Napravićemo osam ili osam plus četiri izlaza za 12.000 ljudi koji mogu da stanu na teren za velike koncerte. Da mogu lako da izađu u slučaju bilo kakvih problema. To će biti jedan od tri najlepših stadiona u Evropi.

- Od Mađarske smo dobili kompletan projekat za Akva centar. Pomoć i za vaterposlite i plivače, i očekujem od njih više medalja.

Beograd dobija delfinarijum

Kako je rekao predsednik Vučić, u sklopu EXPO-a izgradiće se i delfinarijum

- To ne samo da će biti turistička atrakcija, već kako smo saznali, za decu sa autizmom ne postoji ništa što tako dobro utiče na njih kao delfini. Tako da ćemo u Srbiji imati te takozvane terapeutske delfine.

Leteći taksiji 

- Imaćete 10 puta više dronova nego aviona. Za samo 10 godina imaćemo po 20.000 automobila koji će leteti iznad nas.

Ekonomski napredak ključ

- Bez ekonomskog rasta nije moguće sve ovo. Vidim da je krenula sezona štrajkova, ali molim sve ljude da se ponašaju u skladu sa realnim mogućnostima ove zemlje, a ne svojim željama. Razumem ja i njihove političke agende, i sve.. Svake godine slušam kako će da bace neki rod. Svake godine nove mašine i profit sve veći. Samo vas molim da ne tražimo ono što nije realno.

Tanjug

Tanjug

 

 

- Inflacija očekujemo da u junu bude na nivou 4,1 odsto. Zvanično će biti za dva, tri dana. Za nas je važno da smo na rekordnom nivou zaposlenih - 2.313.000.

Za kupovinu električnog automobila 5.000 evra od države

- U predstojećem periodu očekujem velike probleme u snabdevanju u svetu, i sa energentima i sa hranom... Zato se pripremamo za krizu.

- Ako zadržimo ovakav nivo finansijske discipline, za očekivati je da dobijemo investicioni rejting. Nismo ni u EU ni u NATO, što bi bilo fantastično.

- Šta su važni događaji koji će doprineti stopi rasta. U Kragujevu će biti predstavljen novi model, u drugoj polovini jula će početi da se pravi. Značajno će uticati na rast BDPa. Proizvodićemo električni automobil, što je značajno.

- Ali, to će predstaviti problem energetski.

- Za svaki električni automobil koji kupite dobićete od države 5.000 evra. Želimo čist vazduh, zdravu okolinu. A ako kupite domaći automobil videćemo da to bude i više.

Prevencija karcinoma

- Potpuno besplatno ćemo do kraja decembra da organizujemo tumor markere, za muškarce za prostatu i debelog creva, za žene dojke.

- Vratićemo sistematske preglede u škole. Hoćemo da nam deca budu zdrava, da ukažemo roditeljima gde postoje probleme, i kako da ih reše.

- Sutra počinju radovi na porodilištima, u svim opštinama Borskog okruga.

- Radovi za novu bolnicu GAK Narodni front, krenuće u aprilu 2025. godine, nadamo se do maja i porodilište u Nišu, koje je u veoma lošem stanju. 

O litijumu

- To nije odluka koja se donosi brzo. Uvek sve možete da prekinete do 2028. ukoliko bismo prihvatili sve, možda možemo da otvorimo rudnik litijuma. Potrebno je da otvorimo diskusiju baziranu na argumentima.

- Nikada niko na silu neće da radi ništa. Razgovaraćemo sa svima, hoću da naše društvo sagleda sve argument. Da znaju koliko laži su čuli, samo zato što je to nekome politički interes.

- Možemo li da postignemo ceo lanac, da baterije pravimo u Srbiji, i električne automobile. Šta bi time dobila cela Srbija, a šta bi izgubila. Mi razgovoaramo sa svim najmoćnijim ljudima iz zaštite životne sredine. Dok nam Nemci ne budu garantovali da ćemo imati čiste reke i planince, nećemo ni da pokušavamo ni da počinjemo.

- Tri su ključne stavke o kojima mora da se vodi računa. To su životna sredina, socijalni efekat, i ekonomija.

- Hoću da vam kažem da litijum spada u kritične mineralne sirovine. Ratovi su se vodili zbog nafte, u budućnosti će se voditi oko litijuma.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (54)

Loading
Valentina

24.06.2024 17:59

Pomno ćemo pratiti obraćanje predsednika Vučića

Ivana

24.06.2024 17:59

Vucic o temama koje interesuje gradjane Srbije

Ivana

24.06.2024 18:00

Vucic se obraća i prica sta se desava u svetu

Ivana

24.06.2024 18:01

Vucic se obraća o svim temama koje interesuje gradjane Srbije

Valentina

24.06.2024 18:01

Kao i uvek jedva čekam da čujem sve novosti koje predsednik Vučić saopštava

Valentina

24.06.2024 18:01

S obzirom da se približava datum kada predsednik Vučić treba da razgovara ponovo sa adbinom ko ti je jedva čekam da čujem novo obraćanje

Valentina

24.06.2024 18:02

Razgovor koji će se desiti sa aljbinom kutijem u Briselu neće biti lak

Jorgovanka

24.06.2024 18:02

Obavezno pratimo obraćanje predsednika, da čujemo šta ima da nam saopšti.

Valentina

24.06.2024 18:02

Čvrsto verujem da će predsednik Vučić braniti interese Srbije na predstojećem razgovoru sa albinom kortijem obrisa

Ana

24.06.2024 18:05

Predsednik Vučić veoma zabrinut vezano za situaciju u Svetu,Evropi i regionu.

Ana

24.06.2024 18:06

Vučić govori o jako važnim stvarima,jedna od njih je i Expo 2027.

Sima

24.06.2024 18:06

Svaka čast predsedniku Vučiću na hrabrosti i posvećenosti narodu. Idemo napred, zajedno jači!

Maja

24.06.2024 18:07

Expo će nam doneti mnogo dobrih uspona i napredak svakom gradjani Srbije.

Caca

24.06.2024 18:08

Verujemo u našeg predsednika koji se svim silama bori za interese svoje zemlje i svog naroda!

Tanja

24.06.2024 18:09

Vucic se obraća narodu i daje najnovije informacije.

Caca

24.06.2024 18:09

Svi pratimo predsednikovo obraćanje i dajemo mu podršku u svemu što čini i radi za svoj narod!

Cile

24.06.2024 18:09

Svaka čast predsedniku Vučiću na hrabrom i iskrenom obraćanju naciji. Idemo napred, zajedno!

Maja

24.06.2024 18:10

Srpski proizvodi će itekako biti korišćeni u celokupnoj ponudi EXPO 2027,kao i usluge domaćih privrednika.

Bubi

24.06.2024 18:10

O najnovijim i važnim temama slušamo direktno od Vučića!

Caca

24.06.2024 18:10

Svi smo uz male ekrane i slušamo predsednika koji nas o svemu obaveštava tačno i iskreno!

Paja

24.06.2024 18:11

Expo 2027 će ostaviti jedan mali grad i mnogo bolji Beograd nego što je danas

Duda

24.06.2024 18:12

Ekstra mi je što nas predsednik o svemu obaveštava.

Luka

24.06.2024 18:12

Srbija ce prebroditi krizu i krenuce jos jace napred!

Jelisaveta

24.06.2024 18:12

Vucic se lavovski bori za svoj narod.

Dana

24.06.2024 18:13

Pratimo. Važno je da čujemo istinu o situaciji.

Lana

24.06.2024 18:13

Gledamo Vučića kako predstavlja plan i projekat Expo2027.Velelepno izgleda.

Caca

24.06.2024 18:14

Važno obraćanje predsednika,znamo da će se,i pored krize u svetu,svim silama boriti za interese svojih građana!

ivana

24.06.2024 18:15

Večeras će čitava Srbija pratiti intervju predsednika Vučića, saznati sve o aktuelnim dešavanjima.

Ana

24.06.2024 18:15

Novi stadion će mnogo lepo izgledati ,a ostaće Beigradhanima i Srbiji kao uspomena na Expo 2027.

Caca

24.06.2024 18:15

Svi slušamo predsednika i verujemo u njegovu snagu i odgovornu politiku,jer se maksimalno zalaže za svoj narod i svoju zemlju!

nata

24.06.2024 18:16

Kao i svih proteklih godina predsednik izlazi pred narod sa istinom i svim gorucim temama.

Danka

24.06.2024 18:17

Sa predsednikom Vučićem na čelu,Srbija ima svetlu budućnost.

jasna

24.06.2024 18:17

Sigurna sam da će predsednik Vučić biti transparentan i da će bez problema govoriti o svakoj temi iako one nisu lake.

Jana

24.06.2024 18:17

Svi smo uz predsednika. Hvala što nas upozorava i priprema na moguće izazove

Anja

24.06.2024 18:19

Ovo je važno obraćanje predsednika naše zemlje u kome ćemo dobiti mnogo važnih obaveštenja o projektima, koji će se realizovati u budućnosti.

milena

24.06.2024 18:19

Predsednikov govor iskazuje hrabrost u suočavanju sa globalnim izazovima.

lana

24.06.2024 18:21

Vucic vodi odgovornu politiku. Na prvo mestu mu je da zastiti srpske interese, da zastiti istinu. Srbija je pristojna a ne genocidna drzava.

olja

24.06.2024 18:21

Sve sto je danas vidjenom Srbija pre 10 godina imala nije

Mira

24.06.2024 22:59

Predsedniče čuvajte Srbiju od nevolja Dosta smo stradali

Bora

25.06.2024 01:57

Daj bre više...odjebi bre čoveče !!! Ti si jedno GOVNO....a ne predsednik države !!!