Milan krkobabic
Foto: Alo/Milan Ilić/ Milan Obradović

„Ovoga puta useljavamo kuće u selima 49 lokalnih samouprava, prednjači Sombor na severu, a na jugu Vladičin Han, Surdulica, Merošina. Prosek godina ljudi koji konkurišu je ponovo nešto ispod 30 i jedna trećina njih ide iz sela u grad. Broj zahteva raste, interesovanje je sve veće i ističem ponovo stav države Srbije, iza koga stoji predsednik Republike Aleksandar Vučić – koliko god bude interesovanje, sredstva će se izdvajati“, poručio je Krkobabić.

Današnjim potpisima krov nad glavom dobija još 226 odraslih i više od 90 mališana. Svi su priželjkivali sopstveni dom,a mnogi od njih imaju sjajne poslovne ideje.

„Pronašli smo prelepu kuću u zrenjaninskom selu Aradac, koja je izgrađena u etno-stilu i čim smo je videli, znali smo da je to mesto gde ćemo podizati porodicu“, kaže nam Jelena Radan, koja sa suprugom Nemanjom u septembru očekuje prvu bebu. „Imamo i oko 14 ari placa i jedva čekam da uredim dvorište sadnicama cveća i voća, ali planiramo i da se bavimo poljoprivredom. Suprug je električar i ima posao, ja sam završila Fakultet tehničkih nauka, ali smo nakon zajedničkog života u Novom Sadu shvatili da želimo da živimo u selu.“

Novinarka Marija Nikolić iz rodne Niške Banje seli se u selo kod Gadžinog Hana gde planira da se bavi etno-turizmom.

„Inače imam onlajn magazin i nisam vezana za mesto, pa se iskreno radujem da gradski život zamenim seoskim. Imam mnogo ideja, možda i da nastavim porodični biznis gajenja lekovitog bilja i pokretanja svoje kozmetičke linije“, poručila je Marija i dodala: „Ova podrška mnogo znači, daje vetar u leđa mladima koji imaju i volju i spremni su da vredno rade za sopstvenu budućnost“.

Među porodicama koje odlaze u naselja širom Srbije, od Sombora do Vladičinog Hana, Kosijerića i Pirota, ima ih i sa petoro, šestoro pa i osmoro dece. U selu Kruščić, u

Opštini Kula, obezbeđen je dom za devetočlanu, a u selima Kikinde i Zrenjanina skućiće se dve sedmočlane porodice.

Sa današnjih 155 oživelih napuštenih kuća u selima Srbije, ukupan broj  veoma je blizu tri hiljade kuća.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading