Miroslav Lazanski
Foto: Printscreen/Printscreen

Tada je čuveni novinar rekao da će vlast u Kabulu pasti 48 sati od odlaska Amerikanaca iz Avganistana.

– To je rat koji je NATO već izgubio, samo ne znaju kako da izađu iz Avganistana i da proglase da su pobedili, iako su izgubili – kazao je Lazanski.

Nedugo posle smrti Lazanskog, talibani su ušli u Kabul u roku od 48 sati od povlačenja Amerikanaca.

On je potom napisao 2014. godine tekst koji danas zvuči gotovo proročki imajući u vidu razvoj situacije u Ukrajini.

Lazanski je tada najavio da će u slučaju rata u Ukrajini ta zemlja biti podeljena na dva dela, a kao moguću liniju podele naveo je reku Dnjepar.

– Možemo li da pretpostavimo, sada možda zvuči fantastično, da će u nekom budućem vremenu neki događaji u Rusiji i neki događaji u Ukrajini dovesti do toga da ove dve države opet požele da se ujedine?

Ili suprotno, zašto ono što je započelo sa Jugoslavijom 1991. godine, i odmah zatim sa Sovjetskim Savezom i Čehoslovačkom, ne može da se nastavi dalje? Odakle uverenje da će Evropa večno biti stabilna – zapitao je on.

On je tada pitao i sledeće – zašto i Ukrajina ne bi mogla da se raspadne.

– Istina, ona je već ostala bez Krima, jer tamo je od 1991. postojala nezadovoljna politička grupacija koja je težila ujedinjenju sa Rusijom i sada je to i dočekala. U istočnoj Ukrajini, uz Ruse i većina Ukrajinaca govori ruski jezik, no to više liči na Irce koji govore engleski, ali sebe smatraju Ircima, ili kao u Belgiji gde polovina stanovništva govori francuski, a sebe smatra Belgijancima – tvrdio je on.

Lazanski je tada istakao da je sve moguće ako NATO uđe u Ukrajinu i pokuša da se približi njenim istočnim granicama.

– To je nož pod trbuhom Rusije. Moskva bi trenutno vojno intervenisala i uzela prostor do reke Dnjepar, čime bi Ukrajina bila podeljena.

I zbog toga neće biti nikakvog rata između NATO-a i Rusije, jer je Rusija vojno superiorna u tom delu Evrope, a širenje NATO-a na istok pokazaće se kao velika greška Vašingtona – napisao je tada Lazanski.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading