Vladimir Putin
Foto: Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Odgovarajući dokument postavljen je na portalu zvaničnog izdanja pravnih akata, prenela je agencija RIA Novosti.

Protokoli su potpisani u Moskvi 13. novembra 2023. i u Beogradu 21. novembra 2023. godine.

Protokoli menjaju ugovore o davanju ruskih državnih izvoznih kredita Srbiji od 11. januara 2013. i 19. oktobra 2019. godine, finansijskog zajma od 10. aprila 2013. godine, kao i o izmirenju duga Srbije prema Ruskoj Federaciji na osnovu obaveza bivše Jugoslavije od 10. i 17. marta 2021. godine.

Protokolima su formalizovani sporazumi dve strane o otplati duga Srbije Rusiji sa rokom otplate od marta 2022. do marta 2023. godine, uz odlaganje plaćanja bez obračunavanja penala ili bilo koje druge dodatne kamate, ukoliko se otplati u celosti.

Srpska strana je od 1. septembra 2023. godine ispunila taj uslov, a plaćanja su vršena po dogovoru dve zemlje u ruskim rubljama.

Potreba za potpisivanjem protokola nastala je zbog problema u vezi sa plaćanjem u dolarima i evrima u sklopu servisiranja dugova Srbije, objasnio je zamenik načelnika Ministarstva finansija Ruske Federacije Vladimir Količev.

S tim u vezi, dve strane su prešle na obračune u rubljama, navodi ruska agencija.

Za otplatu od 1. marta 2022. godine do dana potpisivanja protokola, dug Srbije po izvoznim kreditima iznosio je 102,231 milion dolara i 1,944 miliona evra, po finansijskom kreditu 38,33 miliona dolara, a po obavezama Jugoslavije 2,96 miliona dolara.

Kako se navodi, protokoli stupaju na snagu na dan prijema poslednjeg pisanog obaveštenja da su dve strane završile neophodne interne procedure.

 

@alo_portal Da li biste prevarili partnera kada bi saznali da vas vara? 💔 #alodnevnenovine #alo #ljubav #prevara #fypシ゚ #fyp #fypシ゚viral #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading