Zajednička sednica vlada Srbije i RS u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika
Foto: Alo/Alo

Mali je na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Srpske, u okviru Svesrpskog sabora, podsetio da je Srbija od 2018. godine do danas za projekte u lokalnim samouprava Srpske i u četiri grada u Federaciji Bosne i Hercegovine opredelila 100 miliona evra. Mali je istakao da je specijalizovana izložba Expo 2027. najveća razvoja šansa za Srbiju, Srpsku i ceo region.

"To je najveća šansa, za podizanje infrastrukture, rast plata, penzija, da dođemo do magične cifre vrednosti godišnjeg BDP-a od 100 miliona evra, od čega će i Republika Srpska imati koristi", istakao je Mali. Dodao je da će Srbija naredne sedmice izdvojiti 10 miliona evra za izgradnju auto-puta Bijeljina-Sremska Rača, kao i da će auto-put Kuzmin-Sremska Rača biti završen do kraja godine, ali i da će uskoro biti izabran izvođač radova i započeto projektovanje saobraćajnice od Požege do Kotromana na granici sa Republikom Srpskom.

"To će dodatno ubrzati protok robe i ljudi i približiti Srbiju i Srpsku", naglasio je Mali. Naveo je i da ima mnogo planova kada je reč o železničkom saobraćaju, koji se odnose na prugu Beograd-Sarajevo, kao i investicije u oblasti energetike, poput poput projekata u gornjem toku Drine, kao što su hidroelektrane Paunci, Foča i Buk Bijela.

Dodao je da se radi mnogo kada je reč o prenosnom sistemu, odnosno na izgradnji Tranbalkanskog elektroenergetskog koridora. Mali je istakao da je od velike važnosti i povezivanje privrednih komora Srbije i Srpske, kao i da se što pre napravi industrijska zona između Bijeljine i Zvornika, gde će se otvoriti nova radna mesta. "To je osnova svega. To garantuje mir i stabilnost", zaključio je Mali.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading