Brnabić
Foto: Printscreen/Foto: TV Pink/printscreen

Pored Ane Brnabić, gost Nacionalnog dnevnika na Pinku je bio i Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Republike Srpske.

- Deklaracija se tiče svih Srba ma gde se nalazili. Mi to možemo da uradimo jer je Srbija na svakom planu postala lider i u geopolitičkom smislu, videli smo da je u GS UN osvojila 2/3 glasova. Znam koliko su se i Ana i Vučić borili. Ovo potpisivanje sporazuma ne dolazi kadaje država slaba, i to je dokaz koliko je Srbija ojačala. Ne smem da zaboravim - ne postoji grad u RS koji ima vrtić, školu, bilo šta što nije pomogla Srbija - rekao je Stevandić.

Ana Brnabić

TV Pink

 

- Ja Svesrpski sabor nikada ne bih povezivala sa rezolucijom. Znam da je predsednik Vučić sa Dodikom o saboru govorio mnogo pre nego što smo znali da se rezolucija priprema. To je rezultat dugotrajnog procesa. Sećam se kada je Vučić bio premijer 2014. kada je krenulo da se radi na jačanju veza sa RS. Verujem da će biti dušebrižnika koji će reći da to nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom, a jeste. Setite se u vreme poplava kako je Srbija pomagala RS. Srbi smo i sa jedne i sa druge strane Drine. Uložili smo oko 107 miliona evra u projekte u RS, tako da ovaj sabor dolazi 10 godina nakon što je predsednik započeo izgradnju ovakvih odnosa. Danas to svi vide - kazala je Brnabić.

- Nenad i ja smo zaduženi za parlamentarnu saradnju i sutra je istorijski dan i veliko je zadovoljstvo videti da su se svi članovi Vlade aktivirali - dodala je Brnabić i dodala da nas sutra očekuje lep dan.

Ana Brnabić

TV Pink

 

- Sreli smo se na mostu koji spaja obale i narod. Granica više ne postoji jer su one administrativne, a mi smo jedan narod. Ovo će ispisati stranice istorije. ulazimo u formalizaciju srpskog jedinstva. Biće mnogo sporazuma. Ponosni smo na parlamentarni forum koji će biti dva puta godišnje. To je nadgradnja naših odnosa. Srećan sam što to prolazi u miru, uprkos ratu koji se odvija u svetu - kaže Stevandić.

- Učestvovaćemo na zajedničkoj sednici dve vlade. Verujem da će sednica biti o konkretnim projektima od kojih je najvažniji Memorijalni centar u Donjoj Gradini i Beogradu i to moramo da završimo u narednim godinama, pitanja infrastrukture, kulture, obrazovanja.. Radni sastanak u skupštini će biti o parlamentarnom forumu. Orlić i Stevandić su to dogovorili ali meni je čast što to nastavljam - izjavila je Brnabić i dodala da se prvi forum očekuje već na jesen.

Ana Brnabić

TV Pink

 

Pozvala je narod da se pridruži brojnim manifestacijama koje će biti priređene.

- To je dan sloge i zajedništva - kaže predsednica skupštine.

Brnabić dodaje da ovaj sabor nije odgovor na rezoluciju o takozvanom genocidu u Srebrenici.

- Nikako Svesrpski sabor ne boh povezivala sa tom sramnom rezolucijom o Srebrenici. Predsednik Vučić je sa predsednikom Dodikom pričao o ovom saboru mnogo pre nego što smo mi znali da se ta rezolucija priprema. Ovaj sabor je kulminacija jednog dugačkog procesa. Ovaj sabor nikako ne može da krši Dejtonski sporazum i kulminacija je nečega što je započeo predsednik Aleksandar Vučić još kada je došao na mesto premijera. Mi smo Srbi i sa jedne i sa druge strane Drine.

Brnabić

Foto: TV Pink/printscreen

 

Stevandić je otkrio koliko ljudi očekuje da poseti sutra ovaj sabor samo iz Republike Srpske.

- Dolazi nekoliko hiljada sigurno. Dosta sporazume je potpisano i veliko smo posao pokrenuli.

Ana Brnabić je na kraju pozvala sve da dođu na Trg Republike i obećala veličanstven prizor i dodala da je ovo jedna proslava veličanstva i sloge.

- Ovo je jedan dan zajedništva koji sutra pokrećemo, a nastavljamo u budućnosti.

***

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i premijer Miloš Vučević dočekali su danas predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željku Cvijanović i predsednika skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića na graničnom prelazu Sremska Rača.

Oni su nakon dočeka obišli radove na izgradnji mosta preko Save.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (6)

Loading
Anja

07.06.2024 19:05

Odličan način da se pokaže kako smo kao narod složni.

Zlatko

07.06.2024 19:06

Sutra cu prisustvovati saboru i dati svoj doprinos borbi za ocuvanju Srbije i Republike Srpske

Nina

07.06.2024 19:28

Pratiću Nacionalni dnevnik, predsednica Vlade Srbije, ce nam sigurno preneti vazne vesti.

Sara

07.06.2024 19:29

Srbija je jaka država koja jača iz dana u dan.

Daca

07.06.2024 19:32

Srbi su uvek bili slozni, zato se nasa drzava razvija sve vise.

Fas

07.06.2024 19:37

Srbi treba da su jedinstveni i kada im je dobro. Zato svi na posao i napravimo spas za Srbiju.