aljbin kurti
Foto: Tanjug

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti za samo sedam dana reč „rat“ u javnosti je izgovorio čak 47 puta. Svakodnevno ovu reč u proseku on izgovori gotovo sedam puta, i to najbolje pokazuje na čemu se zasniva njegova politika.

- Za sedam dana, reč ’rat’ je pomenuta 47 puta. To je poslednje oruđe politike. Kurti u miru govori o ratu - kazao je potpredsednik DSK Ljutfi Haziri.

Kada god spomene rat, Kurti to učini u trenutku kada govori o Srbiji.

- Rizik od novog rata je realan jer Srbija naoružavanjem teži eskalaciji s namerom da ostvari svoje teritorijalne ambicije - kazao je Kurti.

NAORUŽAVAJU PARAVOJNE FORMACIJE

Ove njegove navode odbacilo je Ministarstvo odbrane Srbije ocenivši ih kao apsurdne i maliciozne.

Kako se navodi u saopštenju, opremanje Vojske Srbije savremenim sistemima naoružanja i vojne opreme je planski i kontinuirani proces koji proističe iz strateškog opredeljenja naše zemlje da ojača svoju odbranu, prvenstveno kao instrument odvraćanja od potencijalne oružane agresije.

Ističe se da, kao suverena i međunarodno priznata država, u skladu s politikom proklamovane vojne neutralnosti, Srbija otvoreno i transparentno sprovodi proces jačanja svoje vojske.

„Pritom, jasan je stav da takvi koraci ne predstavljaju pretnju bilo kome u okruženju. U prilog tome govori i činjenica da je Republika Srbija članica i kontributor regionalnih inicijativa koje se bave kontrolom naoružanja“, navodi se u saopštenju u kojem se dodaje da Aljbin Kurti i njegova privremena administracija, protivno odredbama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i drugim međunarodnim pravnim aktima, vrše naoružavanje sopstvenih ilegalnih vojnih formacija čija je jedina namena etničko čišćenje preostalog srpskog naroda u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.

SRBIJA NEĆE DOZVOLITI ETNIČKA ČIŠĆENJA

Koliko se politika Aljbina Kurtija zasniva na sukobima i želji za ratom, pokazuje i izjava njegovog ministra odbrane Ejupa Maćedoncija, nekadašnjeg pripadnika terorističke OVK, koji je rekao da sukob neće početi sutra, ali da je jasno da će se on dogoditi.

- Srbija vojno povećava svoje kapacitete. Nije da će rat početi sutra. Ali političke indikacije ne daju nikakvo drugo rešenje ako se ovi politički formati nastave - rekao je Maćedonci.

Kontraobaveštajac u penziji Ljuban Karan za Alo! kaže da su Kurtijeve konstantne priče o mogućem ratu povezane s rezolucijom o Srebrenici.

- Onaj ko je zamislio i isprovocirao ovu rezoluciju imao je na umu da oslabi Srbiju, da bi ona plaćala ratnu odštetu, da bi Srbi bili satanizovani. To im nije uspelo, pa je druga rezervna varijanta da ta rezolucija isprovocira stare sukobe. Nije tačno da se samo Srbija naoružava, to rade svi ostali. Ovi koji prstom pokazuju na Srbiju, i oni se naoružavaju i dobijaju vojne donacije od stranih sila. Srbija neće dozvoliti nova etnička čišćenja i mnogi u tome vide opasnost od ratnih sukoba - kazao je Karan.

 

OSKRNAVLJENO SRPSKO GROBLJE

Nepoznati ekstremisti oskrnavili su srpsko pravoslavno groblje u Korminjanu kod Raniluga na Kosovu i Metohiji. Oni su na nadgrobnim spomenicima lomili slike pokojnika, lomili i razbacali krstače, svećnjake i klupe...

Skrnavljenje groblja u ovom etnički čistom selu, u kojem živi oko 1.500 Srba, prijavljeno je policiji, koja je obavila uviđaj. Paroh raniluški Srđan Jerinić rekao je da mu ovaj čin liči na delovanje sekte ili, kako kaže, akt mentalno poremećene osobe.

- Ovo je zaista tužno, ljudi su mnogo uznemireni. Na jednom od grobova je izvršena neka vrsta rituala, nešto je stavljeno na grob, na pomoćnom objektu ispisani su nerazumljivi grafiti - kazao je on.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dina

31.05.2024 08:34

Marš bre iz naše Srbije! Nije ti mesto u ovoj lepoj državi!