Stari grad
Foto: Alo/Foto: Alo!

Opština Stari grad ulaže sve napore kako bi stvorila zdravo okruženje za sve njene građane vodeći računa o životnoj sredini kroz ozelenjavanje površina i svoj projekat “Stari grad misli na životnu sredinu”, komunalnim problemima, urbanističkim rešenjima, ulaganjem u škole i vrtiće, rekonstrukciju fasada itd.

Stari grad menja izgled cele prestonice

“Cilj nam je da se sistemski efektivnije i efekasnije rešavaju komunalni problemi sugrađana, ubrza realizacija rekonstrukcija saobraćajnica, parkova i zelenih površina, da se održi i poboljša dostignuti nivo komunalnog reda i čistoće, nastavi sa obnovom fasada, uređenjem novih parkova, kao i da se nesmetano realizuju novi projekti urbanog uređenja Starog grada u interesu naših sugrađana“, rekao je predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

U tom maniru, Stari grad je dobio novo ruho i promenio svoj lični opis, u čemu su umnogome doprinele rekonstruisane celine i uvođenje novih pešačkih zona na ovoj opštini.

Po ugledu na svetske metropole, želja čelnika bila je da se centar grada konačno vrati pešacima i da se pretvori u pešačku zonu. Nakon nekoliko izvršenih rekonstrukcija, realizovanih poslednjih godina, ceo grad postao je funkcionalniji i lepši, a najzadovoljniji su i ovog puta bili stanovnici Starog grada.

Posle pretvaranja Ulice Vuka Karadžića u pešačku zonu, rekonstrukcija Obilićevog venca, odnosno obnovljena pešačka staza, izmenila je centar grada. Umesto 50-ak parking mesta koja su ovde stajala, zasađeno je čak 48 stabala i postavljene su nove klupe, tako da je na celokupnom prostoru nastao pravi raj za pešake.

Realizovani stari planovi širenja pešačke zone

Cilj je bio da se uži deo grada učini dostupnim za pešake, kao i da se smanji broj automobila, dok je sama rekonstrukcija rađena prema starijim planovima širenja pešačke zone, koju je razradio sam autor Knez Mihajlove ulice, arhitekta Branislav Jovin.

Plan koji decenijama niko nije mogao da realizuje

Nakon zatvaranja Knez Mihailove ulice za saobraćaj motornih vozila Obilićev venac nastavio je da služi kao parking za one koji nisu mogli da pronađu mesto u garaži što je oduzimalo "šmek" ovoj ulici bliznakinji popularnog "Kneza". Tek prema urbanističkom planu iz 1986. godine predviđeno mu je vraćanje funkcije "pešačke zone". Međutim, iako je 1988. godine po tom planu temeljno rekonstruisana Knez Mihailova ulica, popularni "Obilić" nastavio je da bude zakrčen automobilima i saobraćajem, da bi tek pre nekoliko godina ostvario svoju davnu namenu i postao pešačka zona kakvu naši građani zaslužuju.

Stari grad

Foto: Alo!

 

Stanovnici prestonice sada uživaju u obnovljenoj pešačkoj stazi na Obilićevom vencu, kao i u novoj pešačkoj zoni u Vuka Karadžića, a urađena je i pešačka zona u Ulici kralja Petra, gde je zasađeno novih 100 stabala.

Ovi delovi Starog grada samo su neki od brojnih primera kako se ova opština razvija, a najavljeno je i da će u narednom periodu biti novih radova na uređenju centralnih gradskih ulica.

“Rekonstruisani su Kosančićev i Obilićev venac, obnovljeni su brojni parkovi i urbani džepovi, proširena je pešačka zona, a što je još važnije, radovi na uređenju Starog grada se nastavljaju", navodi predsednik Starog grada Radoslav Marjanović.

Sređivanje starogradskih ulica znači kako sugrađanima, tako i gostima Beograda, ali posebno najmlađim stanovnicima prestonice koji su dobili nov prostor za igru.

Naime, na Topličinom vencu, rekonstruisan je Park vojvode Vuka, poznat još i kao Park Proleće, Park kod Palasa, Park kod Topličinog venca. Umesto sive pustinje sa grubim betonskim stazama postao je zelena oaza i moderan, uređen park kakav zaslužuju Beograđani, a kakav efekat proizvodi kod žitelja ovog kraja najbolje opisuje nadimak koji su mu dali žitelji ovog kraja - “park sa dušom”.

Od betona do zelene oaze

Ukupna vrednost radova iznosila je 60 miliona dinara, a uređeno je oko 4.000 kvadrata i zamenjen je kompletan mobilijar u parku. Kako Park nije imao sadržaje za decu i odrasle, a imao je i malo zelenila, rekonstrukcijom je sve nadoknađeno. Beograd je dobio novu pešačku zonu i zaokružena je celina Topličinog venca.

Inače, tačna godina nastanka ovog parka nije poznata, ali zna se da je postojao i pre Prvog svetskog rata. Koliki je njegov značaj, pokazuje i to što se ispod parka nalazi  arheološko blago iz urbane zone rimskog Singidunuma, koje se čuva kao arheološki rezervati.

Stari grad danas predstavlja idealno mesto za život

„Ponosni smo na urađeno i na ono što će se raditi, odnosno uključujući sve planirane projekte koji će od Starog grada napraviti bolje mesto za život, a to je suština naše politike“, istakao je predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

Nakon rekontrukcije, od Obilićevog venca preko ovog parkića pa do Kosančićevog venca, stvorena je jedna divna celina i neuporedivo veći prostor za šetnju, odmor i rekreaciju svih Beograđana.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading