Dragan Đilas i Savo Manojlović
Foto: Alo/Printscreen

Svoju šansu u tom rascepu, pronašao lider pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović, koji se odlučio da dosadšnji angažman sa ulice prebaci u političku arenu. Istovremeno, izlaskom Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa iz izborne trke, rešio se i glavnog "ljutog" političkog konkurenta unutar opozicije.

Ovako analitičari komentarišu Manojlovićevu odluku da sa svojim pokretom izađe na beogradske izbore i bude kanidat za gradonačelnika. Uprkos pozivima opozicionih kolega da se ogrne transparentom "Biram borbu", u kampanju će samostalno, a mogao bi, vide poznavaoci političkih prilika, da im pomrsi konce, s obzirom na to da je deo birača ostao "dezorijentisan i zbunjen" selektivnim stavom o bojkotu.

Manojlović je rekao da su se na ovaj korak odlučili, jer smatraju da mogu da naprave promenu u Beogradu, ocenjujući da su ključni problemi apatija i teme vezane za građane, a ne preseljenje birača ili mediji. On je naveo i da će odluku o eventualnom učešću na lokalnim izborima u drugim mestima doneti naknadno.

Izvršni direktor CeSID Bojan Klačar navodi da će nova dešavanja na političkoj sceni uvesti birače u kompilaciju razočaranja i apatije i da će stranke koje će nastupiti morati da "promene dosta toga i da rade na terenu kako bi to stanje promenili". Komentarišući Manojlovićevu odluku da se politički angažuje, Klačar objašnjava da je on uvideo da "druge prilike nema", jer sledeći izbori dolaze na red tek za četiri godine.

- Ukoliko sada ne iskoristi priliku koja mu se ukazala, nastupa dug period posle izbora u kom bi bilo nemoguće da ostane prisutan u javnosti i aktuelan - navodi Klačar za "Novosti". - Drugi razlog za angažovanje je to što je njegovo političko delovanje za nijansu drugačije u odnosu na njegove kolege iz opozicije, jer on pripada malo više desnom centru, nego levom i tu prepoznaje svoju šansu. A još jedan bitan povod da se aktivira jeste lični motiv - jer je Đilas odlučio da bojkotuje.

Klačar ističe da je Manojlović već neko vreme prepoznat kao kritičar vlasti, a prednost mu može biti ta što u trenutku podela, može da bude faktor koji će mobilisati neke birače, a koje neće uspeti koalicija "Biram borbu":

- On može da pokupi birače oko desnog centra, a njegova prednost je što ima široki koalicioni potencijal. On nije odbijajući faktor ni za okrnjeni deo "Srbije protiv nasilja", koji nastvaljaju borbu za birače, ni za stranke desnog centra. Smatram da ne može da napravi neki prodor u biračko telo pokreta Mi, ali može biti faktor u mobilisanju glasača okupljenih oko NADA, da kažemo, demohrišćanskih političkih opcija.

Kada je reč o Manojlovićevom anketiranju građana koje je prethodilo njegovoj odluci da uđe u izbornu utakmicu, a u kojoj je pitao potencijalne birače šta misle o određenim poznatim ličnostima, među kojima su: vladika Grigorije, Dragan Bjelogrlić, Dejan Bodiroga i Miodrag Majić, Klačar odgovara:

- Pretpostavljam da su se u njoj našla neka imena za koje mislim da će dati podršku njegovoj listi, poput Bodiroge i vladike Grigorija. S druge strane, verovatno je želeo da vidi kolika je težina druge dva najeskponiranije ličnosti "Proglasa".

Inače, Manojlović je javnosti poznat po akcijama "Sačuvajmo naš parkić", pa do protesta protiv "Rio Tinta", "Zašto vidimo vazduh", blokada protiv izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, Zakona o eksproprijaciji...

Žele ga pod istom kapom

Lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić istakao je da mu je drago zbog Manojlovićevog angažovanja i dodao da se time "povećava šansa opozicije", kao i da nema prepreka za "saradnju i zajedničku borbu". Isti stav imaju i Ekološki pokret i Zeleno-levi front, koji ga pozivaju da se priključi zajedničkom opozicionom nastupu. Njihov koalicioni partner, poslanik DS Srđan Milivojević, ipak, do skora nije blagonaklono reagovao na ulazak u trku pokreta Kreni-promeni. On je Manojlovića uporedio sa Belim Preletačevićem i poručio da nije vreme za nova lica.

 

Ko će čija leđa da vidi

Komentarišući borbu za prevlast između Manojlovića i Đilasa, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao:

- Tu se gleda ko će čija leđa da vidi. Ovaj se sprema za neka buduća vremena kad Vučić napusti politiku, pa misli da će tada imati šansu, malo je pametniji od Đilasa. A ovom kratak fitilj, pa ne može ovog da gleda. Svađaće se, neka rade šta hoće. Baš me briga.

Novosti

BONUS VIDEO

 

@alo_portal POLITIKA ZLA NAD SRBIMA NIJE KAŽNJAVANA, ČAK JE NAGRAĐIVANA Vučić u UN podsetio na 25 godina terora koji su tolerisani #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #foryou #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (22)

Loading
Snežana

25.04.2024 10:37

Đilas je davno pokazao svoje pravo lice. Opozicija je prsla odavno, hoće međusobno da se "pokolju" oko fotelja. Ne znaju oni ni šta hoće ni šta žele. Jasno je da građanima ne nude ništa dobro.

Milica

25.04.2024 10:39

Један лопов потиснуо другог лопова, тако то функционише у опозицији.

Maja

25.04.2024 10:40

Đilas još da vrati 619 miliona koje je uzeo od nas građana i može u političku penziju.

Мiraš

25.04.2024 10:49

Znači Savo hoće od Đilasa da preuzme kormilo u opoziciji, a i Aleksić bi hm... Znači međusobno će da se unište totalno. Šta li samo bolesna želja za vlašću uradi sa psihom opozicije.

Ivan

25.04.2024 10:50

Tajkunskoj opoziciji je bitno da ima podrsku od svog brata zlocinca Kurtija

Igor

25.04.2024 10:52

Kaze tajkunska opozicija "Gospodin Kurti", zlocinac Kurti aplaudira na poteze tajkunske opozicije... Ne damo Beograd i Srbiju njima, mrziteljima Srpskog naroda

Zoran

25.04.2024 10:52

Ma ne vredi im ništa, da li bili zajedno ili odvojeno, izbore neće dobiti.

Gane

25.04.2024 10:53

Valjda smo se svi do sada uverili da lopovska opozicija ne misli dobro Srbiji i njenim gradjanima

Zoran

25.04.2024 10:53

Izgleda da sledi veliki raspad opozicije.

Jovan

25.04.2024 10:54

Moj glas ovim lopovima nece ici sigurno

Kumar

25.04.2024 10:54

Ne znam šta je smešnije ili tragičnije, da je Savo lider opozicije, ili da izbacuje Đilasa, ili činjenica da je Đilas do sada bio apsolutni don opozicije.

Toma

25.04.2024 10:55

Savo Manojlović nema putera na glavi kao dragan Đilas,ali nema ni veliku podršku građana .Tako da neće sigurno ostvariti neki zapaženi rezultat.

ANA

25.04.2024 10:55

Opozicija je pukla jer njihov pokvareni plan je razotkriven