branko branković
Foto: Printscreen/YouTube/ Tanjug TV

Branković smatra da je tzv. kosovski premijer "pulen i neka vrsta piona u rukama Zapada", a Zapad pokušava odavno da dobije nešto što bi mogli da smatraju opravdanjem bombardovanja, "ali to ne mogu da nađu".  

- Krajnje je vreme da i Kvinta i svi ostali prestanu da vređaju našu inteligenciju. Jako dobro znamo da Kurti nije svoj, on mora i kad izađe iz kancelarije i kad uđe da pita za saglasnost američkog ambasadora. A da ne govorimo o tome da on može da donese ovakve ili onakve odluke. To je nešto što sigurno ne stoji i te priče 'oni su mu rekli ovo, pa su mu rekli ono' - to je zavaravanje - kaže naš sagovornik. 

Ocenjuje da među članicama Kvinte nema razlike u stavu prema Kurtiju

- Oni su se toliko zabarikadirali u gluposti, poštujući i sledeći neprimerenu američku politiku, da više nemaju nazad. Ako bilo šta pokušaju da poprave, odoše sa vlasti, a njima se ne ide sa vlasti. Kada bi oni sad priznali da ovo ili ono nije bilo kako treba, ili Ukrajina ili tzv. Kosovo - a svima predstoje novi izbori - istog trenutka padaju. I Evropa je posebno u jednom nezavidnom položaju - smatra Branković. 

Ističe i da se zbog situacije u Ukrajini "gde Zapad gubi", pokušava na ovaj ili onaj način da se skine Ukrajina sa naslovnih stranica. 

- Te velike sile, one nikad nisu gasile požare i krize, nego su ih uvek stvarale. Kad god im je potrebno da postoji negde neka kriza da bi se od nečega što oni ne vole odvukla pažnja javnosti, oni to rade - navodi Branković.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju "guranje tzv. Kosova u Savet Evrope", pokazuje se na sve strane "očaj". On podseća i na, kako kaže, zapanjujuću ocenu Dore Bakojani da na tzv. Kosovu postoji funkcionalna demokratija i dodaje da "ne može biti veće hipokrizije od toga". 

Osim toga, od tri uslova koje je Bakojani ranije navela za članstvo u SE, ispunjen je samo jedan - vraćanje zemlje Dečanima. 

- Ja postavljam ozbiljno pitanje: Kad ste toliko darežljivi, što Srbiju ne primite u EU, pa onda da kažete 'ispunite to i to'. Ne, nego prvo traže da ispunimo - primećuje ovaj diplomata. 

Dodaje da će sve što se sada događa oko tzv. Kosova i "ova bruka i sramota" u Generalnoj skupštini UN u vezi sa Srebrenicom ostati zapisano u istoriji diplomatije kako i na koji način ne može, ne sme i ne bi trebalo da se ponašaju države članice UN i drugh foruma.

Alo/Kosovo online

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading