milenko jovanov intervju
Foto: Alo/Alo

"Meni se čini da i onaj ko krene 'mekše' i pomirljivije da razgovara u želji da postigne neki kompromis sa predstavnicima vlasti, dobije vrlo brzo kontra odgovor od strane nekih drugih predstavnika. To je na prvom sastanku bio slučaj sa Radomirom Lazovićem i Marinikom Tepić, kada mu je ona rekla da može sam da dolazi da priča o ODIHR preporukama i da ona neće da dolazi. Onda vidimo kako kao 'bele lale' dođu da razgovaraju", rekao je Jovanov.

Prema tome tu ima različitih tonova i to se može osetiti, međutim, očigledno je, navodi Jovanov, da se oni nalaze pod "gvozdenom kontrolom jednog čoveka" koji im verovatno ucenama ili pretnjama ne dozvoljava da kažu šta zaista misle i da svi guraju u istom pravcu, ali oni i sami ne znaju u kom pravcu hoće da idu.

"Prvo je bilo 2. jun, pa neće više 2. jun, hoće jesen, više nije jesen, može i u decembru, i sad više ne znamo ništa", rekao je Jovanov za Tanjug.

Prema njegovoj oceni, današnji sastanak je bio kao i prethodni u smislu da vlast dođe da razgovara o preporukama ODIHR-a, a onda predstavnici "Srbija protiv nasilja" dođu da otvaraju "desete teme".

Onda se ceo sastanak svodi na to da mi raspravljamo o njihovim temama. Konkretno, oni nas već evo tri nedelje ubeđuju i objašnjavaju nam zašto mi treba njima da izađemo u susret i protivno Ustavu pomeramo izbore, skraćujemo mandate", rekao je Jovanov.

Jovanov je podsetio da je predsednica skupštine Ana Brnabić pre tri nedelje, kao jedan od razloga zašto ne želi da ulazi u to skraćivanje mandata za 30 dana ili kako su već tada tražili, rekla da može onda lako da se dođe do toga da "sutra proizvoljno odredimo neki drugi rok za koji će se mandati skratiti".

"I, evo, već smo došli do toga. Sada se traži skraćenje mandata za tri i po godine. Ljudima koji su izabrani u decembru. Potpuno neverovatno. Sve se svodi na to da oni jednostavno ne žele ozbiljno da razgovaramo o preporukama ODIHR-a. Mi apsolutno nismo zagrebali to. Mi smo došli u paradoksalnu situaciju, na šta sam ja kao predsednik poslaničke grupe reagovao danas. Rekao sam da mi jednostavno ne želimo da učestvujemo u realizaciji njihovih predloga, a da oni sami ne učestvuju u realizaciji njihovih predloga", rekao je Jovanov.

Jovanov je objasnio da je predlog opozicije bio da se formira komisija koja će da vrši određene pretrage i istrage u biračkom spisku.

"Onda smo na osnovu tog predloga dobili dopis kao poslaničke grupe da dostavimo kandidate za članove te komisije. I onda smo mi dostavili imena, a oni nisu dostavili imena. Dakle, oni ne žele da učestvuju u realizaciji sopstvenog predloga", ocenio je Jovanov.

Jovanov smatra i da opozicija dolazi da se ne dogovori.

"Oni nas zavlače, da se tako kolokvijalno izrazim, nedeljama. Mi smo prvi sastanak imali zato što nas je pozvala predsednica Skupštine da razgovaramo o preporukama ODIHR-a. Kada je počela da čita preporuku ODIHR-a, oni su zaustavili i rekli ne, ne, ne, nećemo o tome. Imamo naša tri predloga. Onda smo razgovarali o njihovim predlozima, od kojih smo dva prihvatili. Onda su oni rekli, dobro je sad hajde da damo pauzu, pa da vi prihvatite i treći", rekao je Jovanov.

Taj treći zahtev se, kako je podsetio Jovanov, ticao skraćivanja ili produžavanja mandata, pomeranje beogradskih izbora, kršenje Ustava i drugo.

"Mi dođemo na drugi sastanak, ponovo ista tema. Dođemo na treći sastanak, ponovo ista tema. Danas ponovo ista tema. Mi sve vreme imamo istu temu. I kad krenemo u realizaciju čak i onoga što su oni predložili na tom sastanku, kontrola biračkog spiska, razgovor sa medijima, vi nemate odgovor, oni ne učestvuju u tome", rekao je Jovanov.

Kako je naveo, ne zna šta im je cilj i zašto odugovlače po svaku cenu.

Ukoliko se odluče da bojkotuju beogradske izbore, odgovornost je na njima, a na kraju krajeva, to bi bila i njihova odluka na koju ih niko nije naterao, zaključio je Jovanov.

***

Sandra Božić, član Predsedništva Srpske napredne stranke, oglasila se saopštenjem u vezi sa pretnjama upućenim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Saopštenje prenosimo u celosti:

- Pošto su pokušali da ga ubiju kamenovanjem 2015. Aleksandru Vučiću sada prete i hapšenjem, verovatno jer je jedini srpski predsednik koji se ne stidi i ne izvinjava zbog toga što je Srbin.

Samo je pitanje zbog čega odmah nisu uradili što su naumili i pokušali da uhapse Aleksandra Vučića, ako je učinio bilo koje krivično delo? Šta ih je sprečavalo da to urade sada? Još bolje pitanje jeste, zašto nisu sprečili pokušaj ubistva i kamenovanje Aleksandra Vučića kada se poklonio žrtvama u Memorijalnom centru u Potočarima?

Šta ih je sprečilo da oni puste makar jednu suzu za sve nevino stradale u užasnim ratovima koji zapalili Balkan? Nedostatak srama i dvostruki standardi jeste pravi odgovor, a to su i pokazali bezočnim lažima pomoću kojih pokušavaju Srbima da utisnu žig genocidnog naroda. Svako ko ima sluha za drugu stranu, može da uloži mali trud i da sazna šta se dešavalo na teritoriji bivše SFRJ u krvavim ratovima u kojima su žrtve bili svi narodi koji žive na toj teritoriji, samo su žrtve srpskog naroda manje bitne i manje vredne.

Zapravo, ne postoji zločin nad Srbinom koji bi izazvao bilo kakvo osećanje tuge i žaljenja kod ljudi koji mit o svojoj državnosti grade na najkrvavijim zločinima počinjenih od strane Nasera Orića i njegovih koljača. Očigledno su nezadovoljni time što „Kondori“ po naređenju istog tog Orića nisu odradili krvavi zadatak tako da „ne ostane ni kokoš, ni svinja“ u srpskim selima. Nijedan Srbin nikada neće poreći da muslimanska stradanja i da žrtve nisu postojale na svim stranama, ali još manje je onih koji će se složiti da genocidom možemo proglašavati zločine na području opština. 

Da je priča o “lokalnom genocidu” politička kovanica osmišljena za političko obračunavanje govore ovih dana i najveća imena istorija i poznavaoci Holokausta poput Efraima Zurofa. Ne radi se samo o tome koliko je bilo žrtvi, jer je i jedna nevina žrtva previše. Radi se o principima po kojima se nešto može ili ne može nazvati genocidom - što Srebrenica svakako nije.

Ne želim da učestvujem u pozorištu apsurda koje režiraju vlasti u Federaciji BiH, pa ako već prave spisak neka upišu i mene u njega. Samo, Srbi u prethodnom veku imaju jako loša iskustva sa spiskovima, posebno ne teritoriji koju su kontrolisale ustaške snage - stoji u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
SNS

Komentari (34)

Loading
Lara

17.04.2024 17:45

Opozicija se plaši izbora, pa bi sad da biraju datume izbora. Gradjani Srbije su videli da su oni obični manipulatori, i da se služe lažima da bi dobili političke poene.

Kika

17.04.2024 17:51

Opoziciji je jedino bitno da dodje na vlast i to bez izbora. Oni nisu sposobni za ozbiljan razgovor.

Jana

17.04.2024 18:06

Opozicija ni o čemu ne želi da razgovara, samo bi da prave nerede i protestvuju na ulicama.

Ivan

17.04.2024 18:11

Opozicija vrlo dobro zna da ce i na ovim izborima izgubiti,zbog toga izbegava bilo kakav dogovor i dijalog!

Kole

17.04.2024 18:12

Opozicija bi na vlast bez izbora,a to tako nece moci!

Goca

17.04.2024 18:13

Opozicija ne postuje nikog i nista,hteli bi na vlast,ali bez izbora!

Boba

17.04.2024 18:16

Opozicija bi da se izbori odrze sto kasnije,da prikupe politicke poene,ali ih narod jednostavno ne zeli,neka se vise ne zavaravaju!

Boge

17.04.2024 18:18

Kao i na decembarskim,i na ovim izborima ce opozicija izgubiti ubedljivo,dzaba se nadaju odlaganju!

Lena

17.04.2024 18:19

Opozicija je zavrsila svoju karijeru manipulacija i lazi,niko ih vise ne podrzava!

Nina

17.04.2024 18:19

Opozicija ne želi ozbiljno da razgovara ni na jednu temu.

Vanja

17.04.2024 18:20

Ne znam samo cemu se opozicija nada,jer nemaju nikakve sanse!

Saša

17.04.2024 18:21

Ma šta opozicija radi? Samo idu i nešto se bune, dižu galamu, ništa ih ne zanima.

Jovana

17.04.2024 18:26

Jadno i neozbiljno ponašanje opozicije koja čeka ne znam šta.Možda da dođe neki superheroj pa ih spase od loše politike koju vode.

Bilja

17.04.2024 18:28

Opozicija iz dana u dan pokazuje krajnje neodgovorno ponašanje.

Bojana

17.04.2024 18:29

Prava je smejurija ovo šta radi opozicija.Stalno se nećkaju a za svoj loš rejting imaju da zahvale isključivo sebi.

Sara

17.04.2024 18:33

Opozicija se čini više zainteresovanom za stvaranje političkog nemira nego za pronaženje rešenja za probleme sa kojima se građani susreću

Sanja

17.04.2024 18:34

Očigledno je da se opozicija nalazi pod "gvozdenom kontrolom jednog čoveka"!

Janja

17.04.2024 18:34

Ovakav pristup opozicije može otežati postizanje napretka i političke stabilnosti u zemlj

Nevena

17.04.2024 18:35

Opozicija se pogubila u vremenu i prostoru!

Una

17.04.2024 18:36

Opozicija često koristi emotivne apele i senzacionalističke izjave kako bi privukla pažnju javnosti, ali retko pruža konkretne planove ili rešenja za složene probleme

Vanja

17.04.2024 18:36

Opozicija više ne zna u kom pravcu hoće da idu.

Igor

17.04.2024 18:40

Opozicija je neozbiljna. Ona ne želi ozbiljno da razgovara o preporukama ODIHR-a.

Nikola

17.04.2024 18:40

Izjava Milenka Jovanova sugeriše da postoji nedostatak ozbiljnosti u dijalogu opozicije o izbornim uslovima.

Kaja

17.04.2024 18:42

Opozicija se , kao i očekivano, neodgovorno i bezobrazno ponaša

Nikolina

17.04.2024 18:43

Opozicija polako, ali sigurno počinje da gubi razum, ako su ga uopšte i imali...

Viktor

17.04.2024 18:44

Opozicija će, kao i na prethodnim izborima, verovatno doživeti ubedljiv poraz, bez obzira na njihove nade u odlaganje

marko

17.04.2024 18:44

opozicija ne moze da se pomiri sa cinjenicom da ih gradjani ne vole