karta
Foto: Printscreen

Tako su preko albanskih partija u Severnoj Makedoniji, koje trenutno u prelaznoj vladi koja će funkcionisati do izbora drže ključna mesta (premijersko i ministra spoljnih poslova) isposlovali da ta zemlja, uz Nemačku i Ruandu, koje će podneti rezoluciju, bude takozvani kosponzor tog sramnog dokumenta. Sledeći korak je da u brutalnu igru protiv Srba i Srbije uvuku i Crnu Goru.

Kako piše Radio Slobodna Evropa, iz Ministarstva spoljnih poslova u Podgorici nisu im odgovorili na upit da li će se zvanična Podgorica pridružiti sponzorisanju rezolucije.

Nacrt rezolucije trebalo bi da bude razmatran u sredu 17. aprila na zatvorenoj sjednici u UN, pre nego što se o rezoluciji bude glasalo na Generalnoj skupštini UN početkom maja.
- Budući da se podrazumeva da će Crna Gora 2. maja glasati za rezoluciju, smatramo da treba da učini i korak više i pridruži se grupi od trenutno 18 država sveta koje su je kosponzorisale i koje razumeju važnost izgradnje mira - navodi se u inicijativi upućenoj premijeru Milojku Spajiću.

Inicijativu je, osim nevladinih organizacija, podržalo i više građanskih aktivista, među kojima i bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović.
I iz opozicione Bošnjačke stranke su poručili da je Crnoj Gori mesto među kosponzorima rezolucije.

Rezoluciju su, podsetimo, inicirale Nemačka i Ruanda, i njom je predviđeno da se 11. jul proglašava međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici, piše u nacrtu. 

Da bi rezolucija prošla, inicijatori su smišljeno zaobišli Savet bezbednosti, gde stalne članice, poput Rusije i Kine, imaju pravo veta, i izabrali da dokument iznesu pred Generalnu skupštinu. Tu se donose rezolucije koje za razliku od onih u Savetu bezbednosti nisu obavezujuće, međutim, potpuno je jasno da se sve radi s ciljem da se rezolucija na kraju iskoristi za pokušaj revidiranja Dejtona i gašenja Republike Srpske kao navodno genocidne tvorevine, kao i za mnoge druge pritiske protiv Srba i Srbije i RS.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Rada

17.04.2024 14:14

Mislim da to ovi jedva čekaju kako bi nam duboko, duboko nabili nož u ledja. Da sačuvaju mila.