danas
Foto: Printscreen

U dnevnom listu Danas, čiji je vlasnik Dragan Šolak, juče je preko cele dve strane objavljen navodno regionalni novinarski projekat (beogradski Danas, podgoričke Vijesti i sarajevsko Oslobođenje). I prva tema, onako kao slučajno (a u stvari sa jasnom namerom) bila je baš nabavka "rafala".
Ista tema, naravno i očekivano, nije pomenutim redakcijama bila interesantna kada je od iste te Francuske avione tog tipa kupila susedna Hrvatska. Doduše, polovne, a ne nove, ali to ne menja stvar. A stvar je, izgleda, da svima kupovina oružja smeta samo kada ga kupuje Srbija, bez obzira na to što smo vojno neutralna zemlja i, kao takva, prinuđena da jača i razvija svoju vojsku, pošto nas, osim nas samih, nema ko da brani.

Uglavnom da se Vlasi odmah ne dosete o čemu se radi, Danas, Vijesti (inače, takođe u Šolakovom vlasništvu) i Oslobođenje u naslovu postavljaju pitanje "da li Srbija 'rafalima' trese ili stabilizuje region?". Kad se pročita ceo tekst, a posebno stavovi analitičara iz BiH ili bivšeg generala Blagoja Grahovca, koji su osuli po Beogradu paljbu iz svih oružja, jasno je koja je svrha ove regionalne analize. Prosto, jednostavno i već milion puta viđeno: dodatni pritisak na našu zemlju da odustane od suverene politike koju vodi.

Evo, uostalom, šta je samo dva dana pre ovog regionalnog pamfleta Danas u redakcijskom komentaru objavio o srpskim "rafalima".

- Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je tokom njegove službene posete Parizu dogovorena kupovina 12 francuskih vojnih aviona tipa "rafal" naišla je na negativne komentare stručne javnosti, odnosno ocena je da je reč o nepotrebnom rasipanju novca. Ekonomski eksperti su stava da u vojnom smislu nabavka tih aviona Srbiji, koja je okružena uglavnom članicama NATO, ne znači gotovo ništa niti bi "rafali" doneli bilo kakav benefit u eventualnom sukobu sa armijom brojnijom i jačom od one kojom raspolaže naša zemlja. Takođe, stručnjaci smatraju da je investicija, za koju se procenjuje da iznosi oko tri milijarde evra, papreno skupa odnosno da bi bilo daleko bolje da se taj novac utroši na infrastrukturne i energetske projekte, kao i na stvaranje uslova za bolji privredni ambijent i veća ulaganja u školstvo i zdravstvo - piše Danas i dodaje:

- Da je kupovina francuskih "rafala" preskup posao potvrđuje podatak da je novac koji je za to potrebno obezbediti veći primera radi od iznosa nužnog zarad održavanja sajma EXPO 2027, čiji je domaćin glavni grad naše zemlje, koji se procenjuju na oko 2,5 milijardi evra.

Rafal

Shutterstock

 

"Rafal" je, inače, višenamenski avion koji može da funkcioniše kao lovac, lovac-bombarder i izviđač za dejstvo po ciljevima u vazduhu, na kopnu i moru. Ovaj tip aviona ima superkrstarenje, a bez uključivanja dodatnog sagorevanja motora, može da krstari brzinom od 1,4 maha. Jedan je od najboljih lovaca koji se može naći na svetskom tržištu i o njegovim performansama vojni analitičari, bez izuzetka, govore u superlativima.
Takođe, ima i smanjenu radarsku vidljivost (teže ga je uočiti), koja je postignuta posebnim materijalima i RAM premazom, dok je specijalni premaz nanet na vetrobransko staklo i poklopac kabine.

Rafal se često smatra kompaktnim avionom, ponajviše jer je većina sistema integrisana u sam avion, pa se na spoljašnjim nosačima mora nositi vrlo malo dodatne opreme.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading