Aleksandar Vučić i Si Đinping
Foto: Printscreen/Foto: Instagram/budućnostsrbijeav

Kako Alo! otkriva, biće nam sugerisano (da upotrebimo najblaži mogući izraz) da malo olabavimo veze s Kinom, a ubrzano ispostavljanje ovog zahteva, pogodićete, vezano je i za očekivani dolaskog kineskog predsednika Si Đinpinga u Srbiju.

Zapad, a pre svega Amerikanci, ali i mnogi njihovi saveznici širom planete, uz sav respekt prema Rusiji, znaju da su u godinama i decenijama koje dolaze za njih Kinezi najveća opasnost. Ponajviše ekonomski, a potom eventualno i vojno, jer im se interesi sudaraju širom sveta.

S druge strane, Beograd i Peking vezuju, kako to dvojica lidera Aleksandar Vučić i Si Đinping umeju da kažu, čelično prijateljstvo i zaista sjajni odnosi, koji će vrlo brzo biti krunisani i punom primenom Sporazuma o slobodnoj trgovini. To, jasno je, mnogima (već smo i nabrojali kome najviše) smeta.

U Beogradu upravo boravi ministar trgovine Narodne Republike Kine Vang Ventao, inače veoma dobro rangiran u pekinškoj hijerarhiji vlasti, što i nije čudo znajući koliko je trgovina doprinela kineskom rastu i razvoju. Njega je juče primio predsednik Vučić, istakavši da su razgovarali o strateški važnim aspektima bilateralnih i ekonomskih odnosa, kao i o konkretnim projektima koji će snažno ubrzati rast Srbije.

- Ponosan sam na partnersku saradnju s Kinom, koja je dodatno ojačana posetom uvaženog ministra Ventaoa i zasedanjem mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju, na kojoj su formulisane mnogobrojne važne smernice za nastavak saradnje, posebno u smislu velikih investicija u najznačajnijim granama privrede - naveo je šef države u objavi na Instagramu.

Predsednik Vučić je zahvalio kineskim prijateljima na podršci međunarodnoj specijalizovanoj izložbi EXPO 2027, ističući da je za Srbiju od najvećeg značaja da velike projekte u okviru ove manifestacije realizuje s pouzdanim partnerima, čime će se dodatno pokrenuti i razvoj celog regiona.

Podsetimo, Kina je, iza Nemačke, drugi trgovinski partner Srbije, a kineski investitori su takođe na drugom mestu, opet iza Nemačke, po ulaganjima u našu zemlju. Ta ulaganja još su vrednija kada se zna da su zahvaljujući Kinezima spasena dva giganta (RTB "Bor" i Železara Smederevo).

Govoreći nedavno o odnosima Srbije i Kine, koji očigledno nisu svima po volji, Vučić je naglasio da su nam Kinezi pomogli kada nam je bilo najteže (uzmimo vreme pandemije kovida kao primer), kao što to pravi prijatelji i rade.
- Zauzvrat nikad ništa nisu tražili od nas. Nađite mi samo jedan politički akt kojim Kina uslovljava Srbiju, za razliku od drugih - kazao je šef države.

Kina, znamo i to, čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, baš kao što Srbija uvek ponavlja da podržava bez rezerve politiku jedne Kine.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading