Aleksandar Šapić
Foto: Alo/Alo

- Pa zašto se naša državna televizija zove Radio-televizija Srbije, a hrvatska se zove Hrvatska radio televizija, britanska se zove Britanska, grčka se zove Grčka radio-televizija? Zašto se naš fudbalski savez ne zove Srpski fudbalski savez, već se zove Fudbalski savez Srbije? Ili zašto ne smemo da kažemo srpski predsednik Aleksandar Vučić, kao što kažemo francuski ili američki predsednik, nego kažemo predsednik Srbije? Mislim da je došlo vreme da se pozabavimo tom vrstom terminologije i lingvistike u našem jeziku i da pridev srpski počnemo sa ponosom da koristimo – rekao je predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić u emisiji „Info jutro“ na TV Informer.

S druge strane, naglasio je i prisutnost termina Jugoslavija u imenu jednog od najpopularnijih sportskih društava u zemlji.

- Pre nekoliko dana izašlo je saopštenje Sportskog društva Partizan i čitajući saopštenje vidim da počinje sa „JSD...“. Zapitam se šta je sad ovo JSD? Uđem na njihov sajt, i vidim da se oni danas i dalje zvanično zovu Jugoslovensko sportsko društvo Partizan. Kažem sebi, da li je ovo moguće? Koje jugoslovensko sportsko društvo? Zašto barem nisu promenili ime u Srpsko sportsko društvo Partizan? Shvatate li o čemu mi pričamo, ali nikom ništa, to je izgleda sasvim normalno – rekao je on.

Kako kaže, odsustvo reči srpski vidi u tome što mi još uvek nismo raskrstili sa jugoslovensko-antisrpskom politikom.

- Mi još uvek, nažalost, nismo raskrstili s nekim stvarima iz prošlosti, nismo raskrstili sa tom jugoslovenskom, a suštinski antisrpskom politikom – zaključio je Šapić.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal DANKA JE UBIJENA! Policija uhapsila dve osobe, priznali su ZLOČIN 🎥|VideoPlus #danka #amberalert #vučić #aleksandarvučić #dankailić #dankailić💔 ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Dule

05.04.2024 09:46

Браво за ову иницијативу Александра Шапића, као да смо се последњих 80 година стидели што смо Срби па смо то замењивали еуфемизмом "људи из Србије". Међутим, нисмо се стидели већ је наша квази елита мрзела све што је српско.