Goran Vesić
Foto: Alo/Foto: ALO! / Aleksandar Nalbantjan

 

"Pojačana građevinska aktivnost, nova radna mesta i nastavak ulaganja uprkos izazovima i ratu na tlu Evrope, pokazuju koliko su važne usvojene izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji. Jedna od najvažnijih odredbi izmenjenog zakona odnosi se na mogućnost konverzije zemljišta bez naknade čime je oslobođen potencijal za ulaganje na preko 5.000 lokacija u zemlji", napisao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić na svom Fejsbuk profilu.

"Trenutno se na lokacijama gde je moguće izvršiti konverziju bez naknade planiraju investicije u iznosu od 88 miliona evra posle samo osam meseci od početka primene zakona. To je skoro tri puta više od 30 miliona koliko je Srbija zaradila za 12 godina primene instituta konverzije uz naknadu. 
Najnovije istraživanje Naleda pokazalo je da čak 66 odsto onih koji su podneli zahtev za konverziju planiraju da ulažu u širenje proizvodnih kapaciteta. Upravo je nemogućnost da urade konverziju zemljišta mnogim kompanijama bila najveća prepreka za širenje svojih kapaciteta i dalja ulaganja", dodao je.

 

 

"Svega 25 odsto onih koji su podneli zahtev planira da gradi stambene objekte, što je najbolji odgovor svima onima koji su nas optuživali da se ovaj zakon donosi isključivo zbog izgradnje novih stambenih blokova na atraktivnim lokacijama. Sada je jasno da kompanije koje su sprovele konverziju bez naknade ulažu pre svega u proizvodnju. Čak 90 odsto privrednika zadovoljno je usvojenim izmenama i dopunama ovog zakona i navodi da će one imati pozitivan uticaj na njihovo poslovanje.
Za samo osam meseci postigli smo značajne rezultate koji su posledica izmena ovog zakona", napisao je.

"Procena je da je u 2023. godini ukupna vrednost izvedenih građevinskih radova u odnosu na 2022. godinu porasla za 16,1 odsto u tekućim cenama. 

Nominalna prosečna neto zarada u građevinskoj industriji u decembru 2023. iznosila je 87.128 dinara u odnosu na 78.574 dinara u decembru 2022. godine što predstavlja rast od 11 odsto" napisao je

"Povećali smo broj izdatih građevinskih dozvola, uprostili i ubrzali procedure, povećali transparentnost i pružili dodatnu sigurnost investitorima. 
Vreme je najbolji pokazatelj ispravnosti odluka koje donosite u politici. Srećan sam što je vreme demantovalo sve "neverne Tome" koji su napadali ovo zakonsko rešenje stavljajući jeftini populizam ispred potreba privrede i države. Idemo dalje", dodao je Goran Vesić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading