Savet bezbednost UN
Foto: AP/Yuki Iwamura (FRE)

- Ponovo smo zatražili sednicu Saveta bezbednosti UN o agresiji NATO-a na Jugoslaviju. I posle dana žestokog otpora naših protivnika, obezbedili smo da Japan, predsedavajuća zemlja, ipak zakaže sednicu za 15 časova po njujorškom vremenu (20 časova po srednjeevropskom) 28. marta - napisao je Poljanski na svom kanalu na mreži Telegram, prenosi agencija RIA.

On je ocenio da će zapadne zemlje ponovo onemogućiti održavanje sednice glasanjem i ''proceduralnim varkama''.

"Oni mogu u potpunosti da računaju na 9 glasova potrebnih u ovakvim slučajevima, i to onih delegacija koje se plaše da im prigovore. Nažalost, sada je objektivna situacija u Savetu bezbednosti takva da NATO i EU imaju koncept 'blokovske discipline'. Njihovi članovi dobijaju identična uputstva i glasaju na isti način, pod pretnjom isključenja iz čopora), naveo je Poljanski.

Prema njegovim rečima, ono što je nazvao ''civilizovanim lobiranjem'' u Savetu bezbednosti UN je ''nemoguće po definiciji''.

''Ali, 28. marta ponovo će biti dobra prilika da se pred kamerama razotkrije 'brbljanje izgovora' zapadnih kolega o tome da je agresija NATO-a na Jugoslaviju prošlost, koju sanjaju da što dublje zakopaju u istorijsko pamćenje. Neka shvate da će morati da snose odgovornost a sve - bez zastarelosti'', poručio je Poljanski.

Na sednici SBUN održanoj 25. marta, na dvnevni red nije stavljeno NATO bombardovanje SRJ jer je 12 članica tog tela bilo uzdržano po tom pitanju, a tri - Rusija, Kina i Alžir jedine su bile za održavanje te sednice.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading