DOBAR I LOŠ POLICIJAC Nova taktika Zapada za obračun sa Srbima
Foto: AP/Tanjug/Ap

Zapadni moćnici podelili su uloge svojim zvaničnicima koji se na ovaj ili onaj način bave Srbijom baš kao da je reč o holivudskom filmu, pa tako na političkoj sceni imamo dobre i loše policajce, koji, u stvari, rade na istom cilju.

U suštini, bar kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, i oni koji nas tapšu po ramenu i (kao) imaju makar malo razumevanja za stavove Beograda i nepristajanje da priznamo lažnu državu i njeno učlanjenje u razne međunarodne organizacije na kraju puta vide isto što i oni drugi koji nas javno prozivaju i pritiskaju.

Dakle, da stvar bude potpuno jasna, za sve njih Kosovo je država i u tome se ni za jotu ne razlikuju, a uloge koje igraju pažljivo su izbalansirane i deo su iste strategije.

Kako za Alo! kaže jedan bivši obaveštajac, ovakva taktika dobro je poznata u delovanju na međunarodnoj sceni i o tome se uči na studijama bezbednosti širom sveta, pa i kod nas.

- Figurativno rečeno, jedan vam zavrće ruku, a drugi vadi maramicu da obrišete znoj koji vas je oblio. I tako ukrug - slikovito opisuje naš sagovornik.

Videla se ova taktika dobro baš na primeru guranja Prištine po svaku cenu u Savet Evrope. Lomila su se dugo koplja oko toga, a onda je negde na najvišem nivou doneta odluka da lažna država mora u najkraćem roku biti primljena u ovu organizaciju. Za izvestioca o aplikaciji Prištine postavljena je Grkinja Dora Bakojani, kojoj je dodeljena uloga dobrog policajca. Dok su neki drugi loši policajci, poput nemačkih političara, tražili momentalno učlanjenje Prištine u SE, ona je, navodno brinući o pravima Srba na Kosmetu, postavila Prištini tri uslova da bi dala pozitivno mišljenje da se o njenom zahtevu uopšte raspravlja. Jedan od tih uslova bilo je i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), za koji su i ona i svi ostali znali da ga Aljbin Kurti neće ispuniti. Bar ne u roku od nekoliko meseci.

A onda - preokret... Iako je Priština ispunila samo jedan uslov (vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani), Dora Bakojani je dala pozitivno mišljenje o aplikaciji lažne države Kosovo i sutra će se u Savetu Evrope raspravljati o tome. Dakle, kako je i opisao naš sagovornik, klasična priča o dobrom i lošem policajcu.

dora bakojani

Kosovapress

 

Pritom, nije Dora Bakojani slučajno izabrana za ovu ulogu. Naprotiv, pazilo se da to, između ostalog, bude neko ko dolazi iz zemlje koja ne priznaje Kosovo, poput njene Grčke. Sve po dobro razrađenom scenariju.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading