Berns
Foto: Printscreen

Tužilac je citirao dokument koji je zaplenjen kod Krasnićija gde piše:

- Naredio sam komandantu operativne zone Šalja Rahmanu Rami da oslobodi vojnike. Delovanje operativne zone Šalja je  bilo kooridinisano sa Glavnim štabom OVK. Vojnici  mogu biti oslobođeni samo u razmeni zarobljenika - navodi se u dokumentu u kojem Krasnići ističe i da je tzv. OVK imala čvrstu vertikalnu organizaciju. 

Svedok je zatim rekao da je isto Krasnići u januaru 1999. naredio i oslobađanje petorice starijih srpskih seljaka koje je tzv. OVK otela u Drenici, uprkos protivljenju komandanta te operativne zone Samija Ljuštakua.

- Posle razmene osmorice vojnika Vojske Jugoslavije za devetoricu uhapšenih pripadnika OVK, Krasnići mi je rekao da Ljuštaku u Drenici drži petoricu starih srpskih seljaka, koje je OVK otela tih dana. Pitao me je da li hoćemo da oni budu oslobođeni, ja sam rekao da hoćemo i Krasnići je to naredio - prisetio se  Berns i dodao da je Ljuštaku bio ljut što je dobio naređenje da ih oslobodi. 

On je tokom svedočenja govorio o tome da se često sastajao sa liderima tzv. OVK i da je on upoznao Tačija sa šefom verifikacione misije Vilijamom Vokerom. 

- U jednoj šupi video sam jednog ili dvojicu srpskih zarobljenika. Vojnici OVK su mi rekli da će ih iskoristiti za razmenu. OVK je 1998. otela članove Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove u okolini Mališeva. Jedan od vođa OVK u egzilu Bardulj Mahmuti rekao nam je da su oni kolaboranti sa Srbima i da su pozivali stanovništvo da preda oružje. Tvrdio je da se prema njima dobro postupa i da će imati pravično suđenje - rekao je Berns i u nekoliko navrata je Tači govorio u ime OVK, daje bilo očigledno da je on vođa.

- Gospodin Tači je bio glavni.  Glavni štab OVK je nešto kao Ministarstvo spoljnih poslova. 

Hašim Tači

Foto: Prinstcreen

 

U pratnji svedoka je sve vreme bio predstavnik Vlade SAD. 

Inače, optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i najanje 102  ubistva  u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i Metohiji i na severu Albanije.

U pritvoru su od novembra 2020. a suđenje je počelo 3. aprila prošle godine, pišu "Novosti".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading