Patrijarh Porfirije
Foto: Alo/Printscreen

"Sabrali smo se da molitvom Bogu koji je ljubav i koji prebiva u ljubavi, posvedočimo svoju neotstupnu opredeljenost da budemo na strani ljubavi, a ne mržnje, na strani mira, a ne rata, pravde, a ne tiranije, istine, a ne laži, nevinih, a ne zločinaca. Istina za volju i jedna i druga dimenzija ljudskog ispoljavanja pre ravno 25 godina pretvorila je ovu grudu zemlje u svetsku pozornicu na kojoj se po ko zna koji put u istoriji potvrdila drevna istina kako je čovek velik samo kad je čovek i kako je bezdušan kad se opredeli za antičoveštvo", istakao je patrijarh Porfirije na državno-komemorativnom skupu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Naglasio je da je srećan čovek, jer nikakav ultimatum nije pokolebao naš narod da odustane od ljubavi Boga i bližnjeg. "Iako je cena takvog opredeljenja vrlo skupa, ona je istovremeno i zalog opstanka i trajanja, ne samo na geografskim mapama, nego i u večnosti, u carstvu kojem nas je usmerio Sveti Sava, a kojim se približio i čestiti knez Lazar. Zar i Mala Milica Rakić i Topličanin Boba Nedeljković i ostalih 11 vojnika postradalih u kasarni u Kuršumliji i svi koji su stradali u NATO bombardovanju nisu stajali na istoj Aveljevoj strani, na strani nevine žrtve, a njihovi likvidatori na Kajinovskoj bratoubilačkoj strani - mržnje čoveka", rekao je Porfirije. Istakao je da je nevina krv tada padala širom zemlje koju nam je Bog dao, koja je postala zalog naše nade i seme spasa. "Zato tužni dve i po decenije i dokle god nas bude, zbog svih koji su tada nasilno oteti od nas, ali verom u Hrista Vaskrslog iz mrtvih i jedinog Gospoda ljubavi, ispovedamo da nas ništa neće moći odvojiti od ljubavi njegove, od ljubavi njihove, zemlje koju smo stolećima sopstvenom krvlju plaćali, našeg opredeljenja da nikad ne damo danak mržnji prema drugom čoveku, makar to bili i oni koji su sami sebe svrstali u red neprijatelja", rekao je patrijarh. Naveo je da opredeliti se za Hrista znači stati uz svakog nevinog stradalnika, ma kom narodu pripadao i ma kojoj veri i koji god jezik koristio.

"Zato nas bole rane svakog Avelja, svake nevine žrtve, bez obzira koje je vere i bez obzira koje je boje kože i kom narodu pripada. Nije suština ovakvog stava da mi hoćemo da budemo žrtve, nego da nećemo da budemo kukavice. Ne zato što smo kao pojedinci kolektiv nezreli ili kao što bi neki mogli reći inate se, drže se nezrele tvrdoglavosti i bezumne hrabrosti i spremnosti da budu provokatori. Ne, upravo je suprotno. Naš orijentir i merilo su sve ti mučenici koji su ostali dostojni sebi i vrednosnom sistemu koji nema alternativu, a to je najjači mogući izraz čovekove zrelosti i bogolikosti", rekao je on. Porfirije ističe da zato i pored činjenice da smo izgubili najmilije i pored toga što je tuga skrhala naša srca, glavni osećaj koji nas obuzima ne bude neutešna žalost nego najdublje saznanje i uverenje da smo imali, da imamo i da ćemo imati najdostojnije među nama, koji ni za šta nisu hteli i neće da zamene svoju golgotsku žrtvu za egzekutorske privilegije. Rezimirajući povod ovog molitvenog sećanja, patrijarh je poručio da pamtimo prošlost, da živimo sadašnjost koja nam je data i da odlučno gledamo u budućnost, imajući za vodilju nadu.

"Dragi Topličani, radujem se što sam večeras sa vama, narodom ovog kraja, na čelu sa vašom duhovnom zvezdom vodiljom i prvim domaćinom Prokuplja, svetim velikomučenikom Prokopijem, čiji deo moštiju ovde vekovima počiva, rađa ljude neustrašive vere, vere koja ne ustupa pred silama laži i zla ovoga sveta po cenu života. Kako nekada Prokopije, tako i Topličani od postanka do danas. Samo takav stav je mogao da iznedri Gvozdeni puk, izvojuje slobodu, preživi bombardovanje i ide dalje sa porukom mira i ljubavi, prema svima sa uverenjem da je dobro jače od zla", rekao je patrijarh Porfirije. Naveo je kako su žrtve agresije koja je trajala 78 dana sledbenici Svetog Prokopija i Hristovi braća i sestre. "Molimo se da svi razumeju da smo svi jedni drugima potrebni, da su svi ljudi braća i da su svi naša braća. Čak i oni koji nas progone i kleveću, kojima smo nažalost i do danas meta. Mi nikoga nećemo progoniti i klevetati, ali istinu, i zbog njih i zbog nas, objavljivaćemo i svedočićemo", poručio je patrijarh. Patrijarh je pročitao deo molitve svog prethodnika, patrijarha Pavla. "Opomeni se neprijatelja naših koji nas mrze i ugnjetavaju i nemoj im dati po delima njihovim, nego ih urazumi po velikoj Tvojoj milosti, kako bi i oni uvideli da zlo dobra doneti ne može. Crkvu Tvoju svetu i verne Tvoje izbavi od svakoga zla", naveo je u molitvi patrijarh.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading