Reagovanje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na tekst objavljen u NIN-u
Više javno tužilaštvo

Odgovor Tužilaštva prenosimo u celosti:

Bez obzira na to što ste u celosti objavili odgovore koji su vam dostavljeni iz VJT, u tekstu pod naslovom “Nedodirljivi Vučićevi kumići” plasiraju se zlonamerne insinuacije da se osumnjičenima “povlađuje” i upravo time što im se na teret stavlja daleko teže krivično delo Trgovina ljudima, uz već postojeće krivično delo Posredovanje u prostituciji.

Takođe se navode netačne informacije da za Urošem P. i Milošem P. nije raspisana poternica.

Ovakve paušalne i netačne tvrdnje usmerene su na ometanje postupanja javnog tužilaštva i istovremeno ugrožavaju žrtve ovog krivičnog dela.

Radi pravilnog informisanja javnosti, ukazujemo da Više javno tužilaštvo u Beogradu postupa se u skladu sa zakonom i svojim zakonskim ovlašćenjima. Istraga protiv šestoro osumnjičenih je u toku.

Nakon što je što je VJT donelo naredbu o sprovođneju istrage 29. februara i preuzelo kompletan predmet u svoju nadležnost, rešenje o određivanju pritvora i naredba o izdavanju poternice Trećeg osnovnog suda u Beogradu od 23. februara protiv Uroša P. i Miloša P, sada su u nadležnosti Višeg suda u Beogradu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 4. marta od Odeljenja za potrage Uprave kriminalističke policije zatražilo da se za osumnjičenima Urošem i Milošem P. raspiše međunarodna poternica.

Podsećamo da je Više javno tužilaštvo u Beogradu preuzelo  od Trećeg osnovnog javnog tužilaštva predmet i 29. februara 2024. godine donelo naredbu o sprovođenju istrage zbog sumnje da su izvršili krivična dela Trgovina ljudima u saivršilaštvu i Posredovanje u vršenju prostitucije u saivršilaštvu protiv Uroša P. i Miloša P, Ivana Z, Vuka S, Sonje L. i Davida L.

Do pokretanja istrage protiv navedenih osumnjičenih za krivično delo Trgovina ljudima, koje je u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva, došlo je nakon što je 14. februara 2024. godine po nalogu VJT u Beogradu Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima ovom tužilaštvu dostavio izveštaj sa podacima koji ukazuju na postojanje osnova sumnje da je izvršeno ovo krivično delo prema jednoj oštećenoj.

Po nalogu ovog tužilaštva 2. marta je zbog sumnje da je izvršio krivično delo Trgovina ljudima lišen slobode osumnjičeni Vuk S. kojem je nakon saslušanja, na predlog ovog tužilaštva, Viši sud u Beogradu odredio pritvor.

Vuk S. je, podsećamo, nakon saslušanja u Trećem OJT u Beogradu bio pušten da se brani sa slobode. Ivan Z. je u pritvoru, dok se Sonja L. i David L. brane sa slobode.

Oni su prošle sedmice saslušani pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu na okolnost izvršenja krivičnog dela Trgovina ljudima.

Ukazujemo da je za krivično delo Trgovina ljudima iz člana 388 stav 1 Krivičnog zakonika zaprećena je kazna zatvora od 3 do 12 godina, a za krivično delo Posredovanje u prostituciji iz člana 184 stav 1 kazna zatvora od 6 meseci do pet godina i novčana kazna.

Zbog krivičnog dela Posredovanje u prostituciji Treće osnovno javno tužilaštvo je preduzimalo dokazne radnje u tzv. skraćenom postupku, u kojem je trajanje pritvora ograničeno na 30 dana, plus eventualno još 30.

Zbog krivičnog dela Trgovina ljudima Više javno tužilaštvo u Beogradu je pokrenulo istragu – donelo je naredbu o sprovođenju istrage, tokom koje pritvor može da traje do 6 meseci.

Prema naredbi o sprovođenju istrage osmunjičeni su od neutvrđenog dana do 16. oktobra 2023. godine, po prethodnom dogovoru, dovođenjem u zabludu oštećenu vrbovali u cilju vršenja prostitucije i seksualne eksploatacije.

nin

Printscren twitter

 

 

Osumnjičeni su u tom cilju oglasili na internet stranici “Seksi-adresar” kao i u “Halo oglasima” brojeve telefona i ponudu da - zgodne, mlade maserske muškarcima nude usluge senzualne i tantričke masaže na različitim lokacijama u gradu.

Na ovaj način oglasi su postali dostupni neodređenom broju lica, a za ugovaranje klijenata, odnosno vreme i mesto dolaska, bila je zadužena Sonja L.

Cene seksualnih usluga su, kako se sumnja, odredili osumnjičeni, pri čemu im je oštećena predavala 50 odsto ostvarene zarade, dok je drugi deo zadržavala za sebe.

Takođe, sumnja se da je Vuk S. preko javnog profila na društvenoj mreži “Instragram” nudio posao u cilju zapošaljavanja novih “maserki”, nudeći besplatnu obuku i dobru zaradu, uz smeštaj i jedan obrok.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading