Haški tribunal
Foto: Alo/Profimedia

Precizirano je da je tarifa po satu 100 evra, da se u fazi pre optužnice može isplatiti 4.800 evra svakog meseca, dok su u fazi prethodnog postupka, suđenja, drugostepenog i trećestepenog žalbenog postupka iznosi od 28.830 do 40.750 evra mesečno u zavisnosti od složenosti postupka. 

Takođe, donet je i Protokol za utvrđivanje slabog imovinskog stanja, koji predviđa način određivanja kako optuženi i u kom procentu može da učestvuje u finansiranju odbrane. U masu ulazi njegovo imovinsko stanje, primanja finansijskih lica od čega se oduzimaju troškovi života. 

Utvrđeni su i fiksni troškovi za prevođenje - 1.150 evra mesečno, za angažovanje konsultanata i istražitelja na terenu 40.000 evra ukupno, za razne troškove 500 evra mesečno...

Pred Specijalizovanim sudom u Hagu vodi se nekoliko procesa za ratne i zločine protiv čovečnosti, među kojima je najznačajniji protiv nekadašnjih lidera tzv. OVK Hašim Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija, kao i procesi za nepoštovanje suda, odnosno zastašivanja i uticaja na svedoke. 

Optuženi mogu i sami da angažuju advokate i plaćaju odbranu,a  to za Tačija i ekipu čini lažna država Kosovo. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading