ZAHAROVA O SMRTI MILOŠEVIĆA: Hag je gazio i gazi, njegov tretman rezultat grubog nepoštovanja osnovnih ljudskih prava
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Pamtimo imena desetina Srba, koje je Haški sud diskriminisao iz raznih razloga, a mnogi od njih su i umrli u haškom zatvoru, uključujući Milana Babića i Zdravka Tolimira, kazala je Zaharova.

- Uoči 25. godišnjice početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, želim da podsetim da se 11. marta ove godine navršilo 18 godina od smrti predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića u zatvorskoj ćeliji Haškog tribunala. Neposredno pre smrti, on je od Tribunala zatražio da ga pusti u Moskvu na lečenje, podsetila je Zaharova na današnjem brifingu.

Kako je istakla, Miloševića su odbili, a kao razlog su naveli da su ruske vlasti navodno dale nedovoljne garancije da će se bivši predsednik vratiti u hašku ćeliju.

Prema njenim rečima, tužilaštvo je takođe tvrdilo da je Slobodan Milošević namerno uzimao lekove koji su pogoršavali njegovo stanje.

- Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju postao je polazna tačka sa koje je započela degradacija međunarodnog krivičnog pravosuđa. Hag je gazio i gazi, ne samo temelje međunarodnog prava, već i same principe humanizma, ukazala je.

Zaharova je naglasila da je Rusija u više navrata ukazivala na politizaciju i pristrasnost Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je davao jednostrano antisrpsko tumačenje događaja iz jugoslovenske krize tokom razmatranja predmeta koji su mu predočeni, prenosi rt.rs

- Zanimljivo je da je kroz istoriju Tribunala, na njegovoj klupi među optuženima, nije uvršćen nijedan zvaničnik iz Sjedinjenih Država i Zapadne Evrope, koji je smišljeno učestvovao u rasparčavanju Jugoslavije, a potom i u uništavanju državnosti Libije, Iraka i Sirije", zaključila je Zaharova.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading