Sandra Božić
Foto: Alo/Foto: Printscreen/instagram

- I evo najboljeg primera da zvanje i diploma ne moraju biti u korelaciji sa zdravom pameću! Ne znam kako drugačije da razumem prof i dr ispred imena Tanasija Marinkovića. S druge strane podsetiću ovog velikog znalca da je Mirko Cvetković bio i ministar finansija i premijer i poslanik od 31. maja 2012. godine do 27.jula! Ne pamtim da je tada neko pominjao bilo kakvu ustavnu krizu! Biće da je jedina kriza koju opozicija ima, kriza zdrave pameti i velike alavosti da pošto poto dođe do republičkog i gradskog budžeta - navela je.

 

Povodom napada opozicionih medija na Anu Brnabić oglasio se i Aleksandar Martinović, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

On je objavio saopštenje pod naslovom "INFORMACIJA O PRAVNOJ MOGUĆNOSTI DA ČLAN VLADE KOJOJ JE PRESTAO MANDAT BUDE IZABRAN ZA NARODNOG POSLANIKA", koje prenosimo u celosti:

- U javnosti je izneta teza da član Vlade kojoj je prestao mandat (u konkretnom slučaju ‒ predsednik Vlade) ne može biti izabran za narodnog poslanika (pa time ni za predsednika Narodne skupštine). 

Navedena teza opravdava se se navođenjem člana 126. stav 1. Ustava Republike Srbije, prema kojem član Vlade ne može biti narodni poslanik. 
Međutim, navedena ustavna odredba odnosi se na Vladu (odnosno članove Vlade) čiji mandat traje. Ona se ne odnosi na Vladu (niti na članove Vlade) čiji je mandat prestao.

Prema članu 128. stav 1. Ustava Republike Srbije, mandat Vlade traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala, a prema članu 128. stav 3. Ustava, mandat Vlade prestaje pre isteka vremena na koje je izabrana raspuštanjem Narodne skupštine (kao i u drugim slučajevima utvrđenim Ustavom).

Vlada kojoj je prestao mandat može da vrši samo poslove određene zakonom, do izbora nove Vlade.

Iz navedenih ustavnih odredaba vidi se da se nespojivost funcija iz člana 126. Ustava odnosi na člana Vlade čiji mandat traje, a ne na člana Vlade kojoj je mandat prestao. 

Narodna skušpština izabrana 3. aprila 2022. godine raspuštena je 1. novembra 2023. godine (Ukazom predsednika Republike). Tog dana prestao je mandat Vlade, a takođe i članovima Vlade (prema članu 17.  stav 4. Zakona o Vladi, članu Vlade prestaje mandat usled prestanka mandata Vlade).

Iz navedenog jasno proizlazi da član Vlade kojoj je prestao mandat može biti izabran za narodnog poslanika.

To povrđuju i primeri iz prakse. Predsednik jedne vlade kojoj je prestao mandat ‒ Mirko Cvetković postao je narodni poslanik 31. maja 2012. godine, a obavljao je poslove predsednika Vlade i istovremeno ministra finansija sve do 27. jula 2012. godine (naravno u u Vladi kojoj je prestao mandat).

U konkretnom slučaju, pošto je gospođa Ana Brnabić kandidat za predsednika Narodne skupštine, ona sigurno nakon izbora na tu funkciju neće biti i član Vlade koju bira novi saziv Narodne skupštine. Kada bi eventualno ipak postala kandidat za člana nove Vlade, onda bi morala podneti ostavku na mesto narodnog poslanika i ne bi bila kandidat za predsednika Narodne skupštine. Pri tome, nakon njenog izbora za predsednika Narodne skupštine a do izbora nove Vlade od strane novog saziva Narodne skupštine postojeću Vladu u „tehničkom mandatu“ vodiće prvi potpredsednik Vlade. 

Dakle, nikakve „zloupotrebe“ u smislu člana 126. Ustava nema, a još manje ima govora o nekakvoj „ustavnoj krizi“, i jasno je da gospođa Brnabić nakon izbora za predsednicu Narodne skupštine više neće obavljati funkciju u Vladi.

Saopštenje ministarke pravde Maje Popović povodom istupa Tanasija Marinkovića

Povodom današnjeg javnog istupa profesora Tanasija Marinkovića na televiziji N1, u kojem je izneto da postoji ustavna prepreka da Ana Brnabić bude predložena i izabrana za predsednika Narodne skupštine, dužna sam da i ovaj put reagujem i javnosti pojasnim da su ovakve tvrdnje ne samo neistinite, već i krajnje zlonamerne.

Naime, profesor Marinković, pozivajući se na član 126. Ustava Republike Srbije, iznosi tvrdnju da Ana Brnabić, kao predsednica Vlade, ne može istovremeno biti i narodni poslanik, još manje predsednik Narodne skupštine, te da bi morala hitno da podnese ostavku na mesto narodnog poslanika.

Ovakvo nakaradno tumačenje člana 126. Ustava Republike Srbije, direktno ugrožava Ustavom zagarantovano pravo svakog punoletnog poslovno sposobnog državljanina Republike Srbije da bude izabran za narodnog poslanika. 

Profesor Marinković, svesno ili nesvesno, zanemaruje činjenicu da je Vladi Republike Srbije, na čijem čelu je trenutno Ana Brnabić, nakon raspuštanja Narodne skupštine 1. novembra 2023. godine prestao mandat, kako je to propisano članom 128. Ustava Republike Srbije, i da je od tog trenutka, pa sve do izbora nove Vlade, ta Vlada u tzv. „tehničkom mandatu“, tokom kojeg može da vrši samo poslove određene zakonom, kako je to propisano članom 128. stav 4. Ustava.

Dakle, nesporno da je član Vlade koja je u redovnom, punom mandatu ne može istovremeno da obavlja i funkciju narodnog poslanika, što nije slučaj sa Anom Brnabić, koja, kao što sam navela, trenutno rukovodi radom Vlade kojoj je mandat prestao. 

Neverovatno je da i po ovom pitanju moram da ukazujem na primere iz prakse nekih prethodnih vlasti, koje sa pravnog aspekta nisu bili sporni, ali se, eto, i ovom prilikom zaboravljaju. Zato koristim priliku da podsetim da je Mirko Cvetković 2012. godine bio izabran za narodnog poslanika, za šta nikakvu smetnju nije predstavljala okolnost da je u tom trenutku obavljao funkciju predsednika Vlade čiji je mandat prestao konstituisanjem novoizabranog saziva Narodne skupštine.

Na kraju, još jednom upućujem apel svima da proizvoljnim i nedoslednim tumačenjima ne unose zabunu u javnosti, već da pokažu neophodan nivo društvene odgovornosti koji nalaže da se u političkoj borbi ne koriste očiglednim nepoznavanjem prava.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (26)

Loading
Nataša

11.03.2024 15:24

srbija nece stati vec ce nastavizi da ide napred zajedno sa aleksandrom vucicem

Nataša

11.03.2024 15:25

srbija ce nastaviti da podrzava prave vrednosti aleksandra vucica i njegovu politiku koja se pokazala kao najbolja za srbiju i njen narod

Nataša

11.03.2024 15:27

samo zajednickim snagama ujedinjeni sa aleksandrom vucicem mozemo pobediti svaku prepreku koja naidje jer zajedno smo najjaci

Nataša

11.03.2024 15:28

srbija je velika porodica sa velikim covekom na celu te porodice aleksandrom vucicem

Nemanja

11.03.2024 15:28

Ja se samo pitam, odakle više "vade" ove tkzvn doktore i specijaliste, ovi sa šolakovih medija. Izgleda da je glavni i jedini uslov, da se samo priča loše protiv vladajuće stranke i njihovih članova. A to što se iznose nebuloze i krive informacije, pa to nije ni bitno izgleda.

Miki

11.03.2024 15:28

Krajnje je vreme da opozicija shvati da se nista ne moze na silu i da ih narod nece,ako to uopste moze da dopre do njihovog mozga!

Nataša

11.03.2024 15:29

aleksandar vucic svakodnevno pokazuje svoju odgovornost i portvovanost za srbiju i njen narod

Binče

11.03.2024 15:29

Tanasije je deo opozicije tako da ništa čudno što napada Anu.

Mladen

11.03.2024 15:29

Marinović lupeta gluposti, krajnje neozbiljno.

Neca

11.03.2024 15:29

Lepo je Bozicka odgovorila. Svi oni iz opozicije, ovi takozvani stručnjaci i doktori, nemaju ni gram pameti.

Velja

11.03.2024 15:30

Opozicija zeli vlast,to se vidi iz aviona,i posto poto je zele opet u svoje ruke! Ne shvataju da to bas i ne ide tako kako su oni zamislili!

Nataša

11.03.2024 15:30

aleksandar vucic svskodnevno opravdava poverenje i podrsku gradjana koju ima

Emilija

11.03.2024 15:30

Smatram da je Sandra Božić potpuno u pravu.

Nataša

11.03.2024 15:31

srbija ce nastaviti da ide napred u nove pobexe zajedno sa aleksandrom vucicem

Bojan

11.03.2024 15:31

Kod opozicije nista i ne ide zajedno. Pogotovu njihova pamet sa imenom i zvanjem. Ovakvih primera je na stotine.

Marija

11.03.2024 15:31

Sve što dolazi sa Šolakove televizije je protiv Srbije.

Nataša

11.03.2024 15:32

srbija ce nastaviti put napredka i razvoja jer je vodjena pravim covekom aleksandrom vucicem

Igor

11.03.2024 15:32

Hladan tuš Bozicke. Nije humano šta ima radi.

Nataša

11.03.2024 15:33

sebija ce nastaviti sigurnim koracima da ide napred u jos bolju sigurniju buducnost zajedno sa aleksandrom vucicem

Nataša

11.03.2024 15:34

srbija ce nastaviti da ide napred u nove pobede i u jos bolju buducnost sa aleksandrom vucicem

Uros

11.03.2024 15:35

Svi oni iz opozicije su glupi ili se samo prave glupi. Nije tesko bilo Bozicki ovako da ih spusti na zemlju.

Pavle

11.03.2024 15:42

Opozicicija niti ima diploma niti pameti pa mogu da lupaju sta god zele.