Anke Konrad
Foto: Printscreen/Kosovo online printscreen

Konradova je izjavila da Srbija ima kapacitet da brže napreduje na putu ka EU i bude motor razvoja celog regiona, naglasivši da Priština pitanje dinara mora da reši u interesu građana.

Ona je, u intervjuu za Blic, govoreći o uredbi centralne banke u Prištini da ukine dinar na Kosovu i tome da li ta situacija zahteva veće uključivanje EU, istakla da mora da se radi na tome da postoji prelazni rok.

Rekla da bi zbog toga trebalo da se otvore mogućnosti za snabdevanje ljudi gotovinom.

Dodala je da je poznato da Nemačka u velikoj meri podrža proces dijaloga, odnosno da je EU već uključena:
- Evropska unija je već u velikoj meri uključena - imamo specijalnog predstavnika gospodina Miroslava Lajčaka koji je vodio razgovore prošle nedelje. Ove nedelje je bio u Prištini, najavio je da će doći do nove runde glavnih pregovarača.

Kako je zaključila, EU može da podstiče rešenje, otvori mogućnosti za dijalog, ali ne može umesto Beograda i Prištine da vodi taj proces do kraja i prezentuje krajnje rešenje.

Istakla je da joj je velika želja da nova vlada u Srbiji i Skupština, zajedno sa civilnim društvom postignu još brži napredak ka EU.

Na pitanje o oblastima u kojima bi Srbija i Nemačka mogle da unaprede saradnju, Konrad kaže da zajednički ekonomski prostor koji je iniciran iz Berlinskog procesa i koji on podržava, ali i sav napredak na putu ka EU mogu da povećaju atraktivnost Srbije kao investicione lokacije.

- Poželjan bi bio i jači i bolji razvoj srpske ekonomije, srpskih kompanija i to bi povećalo atraktivnost Srbije kao ekonomske lokacije, ali i kao trgovinskog partnera. To je moja želja Srbiji i srpskoj ekonomiji - navela je Anke Konrad.

 

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading